I år uppmärksammar Shazani Hjältar, som arbetar mot hedersförtryck, Fadimes minnesdag i Skäggetorp. Intresset var stort och över 150 personer trängdes i lokalen på torsdagskvällen.
– Fadime, det var en modig kvinna och en jämställdhetskämpe, säger Anissa Mohammed Hassan, sakkunnig när det gäller könsstympning.
Bland annat lyftes en rapport från Ungdomsstyrelsen från 2009 som visar att omkring 70 000 barn och unga är utsatta för hedersförtryck. I Linköping har man kommit långt i arbetet mot förtrycket. Sedan 2013 finns en samverkan mellan olika kommuner för att arbeta förebyggande mot problematiken. Det bygger på samarbete mellan myndigheter för att fånga upp ungdomar som är drabbade.
– Men för att vi ska tackla det här så behöver vi göra mer. Vi behöver stärka samarbetet mellan skolor och våra verksamheter i kommunen, säger Anissa Mohammed Hassan.
Att alla i Sverige ska ha samma rättigheter är inte en självklarhet. På Länsstyrelsen i Östergötland jobbar de också med problematiken. Länsrådet Kristina Zetterström säger att av alla frågor som hon jobbar med, är det inget som är så omtumlande som hedersfrågan.
– Frihet för alla är inte självklart. Vi har ett viktigt arbete för att motverka hedersförtryck och våld. Men också jobba för att motverka könsstympning och unga som riskerar att giftas bort, säger hon.
Kristina Zetterström fortsätter:
– Ett samarbete mellan polis, socialtjänsten, sjukvården och skolor är viktigt.
Arrangemanget sker i samarbete med Linköpings kommun, Riksorganisationen GAPF (Glöm aldrig Pela och Fadime) och Länsstyrelsen Östergötland. Shazani Hjältar anordnade minnesdagen för att bevara Fadimes minne mot hedersförtryck och våld.