Många hedrade ALS-sjuka med promenad

Fler än väntat dök upp när Gå mot ALS genomfördes i Nykvarnsparken på söndagseftermiddagen. Evenemanget genomfördes samtidigt på elva orter i Sverige för att samla in pengar till ALS-forskning och uppmärksamma den dödliga nervsjukdomen.

Foto: Peter Jigerström

Linköping2015-06-21 17:30

Det var en dag av kontraster när ett sällskap av alla åldrar samlades i Nykvarnsparken på internationella ALS-dagen. Midsommarens regnskyar hade ersatts av en blå himmel ovanför de som kommit för att samla in pengar till Ulla-Carin Lindquists stiftelse och minnas sina anhöriga som drabbats av nersjukdomen.

Madeleine Hellström som höll i promenaden förlorade själv sin pappa Thomas till ALS för lite mer än ett år sedan.

– När han fick diagnosen visste vi inte ens vad ALS var, säger hon.

Thomas var bara 49 år när han gick bort och sjukdomen gjorde att han gradvis tappade kontrollen äver kroppens muskler. De flesta som diagnostiseras med ALS avlider inom två år men sjukdomens utveckling kan ta längre tid än så.

Tommy Asserwall är inrest från Österbymo för promenaden.

– När jag hörde talas om det sa jag till frun att nu får vi åka dit och hedra mamma, säger han.

Tommys mor gick bort i ALS för 25 år sedan och levde i åtta år med diagnosen. Sjukdomen satte sig på hennes stämband så att hon tappade talförmågan. Ett tag kunde hon göra sig förstådd med teckenspråk men i slutet kunde hon inte ens kommunicera genom blinkningar.

– Det finns många jävliga sjukdomar, men den här tycker jag är en av de jävligare, säger Tommys fru Berit.

I Sverige insjuknar drygt 200 personer årligen i ALS. De flesta som drabbas är mellan 50 och 70 år och i dagsläget finns inget bot mot sjukdomen. Gå mot ALS har genomförts på internationella ALS-dagen sedan tre år tillbaka baserat på den amerikanska förlagan Walk to Defeat ALS.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!