Många företag vill bygga i området

Det är fler företag än väntat som vill bygga på Berga äng i Linköping. I en första etapp planerades 375 bostäder, nu blir det 475.

Foto:

LINKÖPING2018-06-17 08:00

Det är Linköpings kommun som äger marken och därmed också kommunen som styr hela processen. Målet är att det ska bli bostäder som är billigare än normalt, på något sätt ska de som får köpa mark skriva på avtal som gör att hyran inte kan höjas.

Det här är Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalernas vision, de regerar under namnet "Koalition för Linköping".

I början av året bjöds intresserade företag in för att lägga bud på marken i en så kallad markanvisningstävling – då handlade det om 375 bostäder. Nu har intresset visat sig vara så stort att mark för ytterligare 100 bostäder säljs. Beslutet om att öka antalet fattades av samhällsbyggnadsnämnden under onsdagen.

Än så länge råder sekretess kring vilka företag som är intresserade, bindande avtal ska skrivas först i höst.

– Sen går arbetet med detaljplanen igång och förhoppningsvis kan vi se en byggstart i slutet av 2020, säger Elias Aguirre, socialdemokratiskt kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnad.

I detta projekt skulle också en relativt ovanlig form av ägande testas, så kallade ägarlägenheter. Det kan beskrivas som ett mellanting mellan att äga den egna fastigheten och att vara medlem i en bostadsrättsförening. Den idén har dock Elias Aguirre släppt, det fanns inget företag som ville bygga på det sättet.

Oppositionen i Linköping form av M, C och KD har dock andra idéer för Berga äng. Istället för billiga bostäder vill de stycka små tomter för rad- eller parhus och sälja via den kommunala tomtkön.

– Vid en eventuell valvinst kommer den här planen att få en helt annan inriktning, har Muharrem Demirok (C), tidigare sagt.

Berga äng. Här ska staden växa. Haningeleden i bakgrunden.
Berga äng. Här ska staden växa. Haningeleden i bakgrunden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!