Många personer hamnar mellan stolarna

Bristen i samsyn mellan myndigheter gör att allt fler personer med intellektuella funktionsnedsättningar försätts i ohållbara situationer som ingen tar ansvar för. Det menar Elisabeth Ingvarsson på FUB.

Fredrik Lundén (M), ordförande i arbetsmarknadsnämnden, anser att staten skjuter över sina kostnader på kommunerna i många fall där de nekar sjukersättning.

Fredrik Lundén (M), ordförande i arbetsmarknadsnämnden, anser att staten skjuter över sina kostnader på kommunerna i många fall där de nekar sjukersättning.

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2022-07-27 05:00

Elisabeth Ingvarsson från Söderköping är andre vice ordförande i FUB (För barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning) och det är inte första gången hon hör talas om en situation som den som Leif-Åkes dotter har hamnat i.

– Grundproblemet är att Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan inte har en samsyn i vad man menar med arbetsförmåga, säger hon.

I dag avgörs många fall i domstol – precis som Leif-Åkes dotter som överklagat till förvaltningsrätten – och så var det inte tänkt från början, enligt Elisabeth Ingvarsson.

– LSS har blivit juridik och det var inte tanken med lagen.

För att personer inte ska bli helt utlämnade åt juridiken och tolkningar av den så driver FUB, – som en av sina viktigaste frågor, inför valet – frågan om att införa rättshjälp.

Fredrik Lundén (M) ordförande i arbetsmarknadsnämnden i Linköping känner igen problematiken, även om han inte känner till det specifika fallet.

– I kommunen brottas vi med detta dagligen. Att människor som har en problematik, i det här fallet en funktionsnedsättning, som gör det i princip omöjligt att få ett jobb, nekas ersättning från Försäkringskassan och tvingas söka försörjningsstöd.

Han kallar det ett systemfel och menar att det är statens sätt att skjuta över kostnader på kommunerna.

– Försörjningsstöd är till för människor som behöver tillfällig hjälp. Sedan har vi ett antal personer med arbetsförmåga som alltför länge går på försörjningsstöd, men det är en annan sak än detta, säger han.

Susanne Åkerborg, enhetschef på social- och omsorgsförvaltningen kan inte heller säga något specifikt om just detta fall. Men poängterar att det inför ett eventuellt LSS-beslut om daglig verksamhet, alltid krävs en grundlig utredning av personens arbetsförmåga. Då tar man in intyg från läkare, kanske också kuratorer och psykologer och har också samtal med personen det gäller.

Susanne Åkerborg konstaterar även hon att Leif-Åkes dotter faller mellan stolarna och hon tycker att det är konstigt att Försäkringskassan säger nej trots att det finns ett beslut om LSS-insats.

– Men när Försäkringskassan säger nej, då är det bara försörjningsstöd som återstår och då måste först de sparade pensionspengarna användas. Sådan är lagen, konstaterar hon.

Försäkringskassan är den enda part som aldrig har träffat Leif-Åkes dotter, men de har bedömt att hon ska stå till arbetsmarknadens förfogande. Att det jobb hon hade innan var en så kallad skyddad anställning och att hon nu fått LSS-insats beviljad spelar ingen roll för deras bedömning.

De kan, i likhet med kommunen, inte heller säga något om det specifika fallet, men Andreas Pettersson, områdeschef på Försäkringskassan, kallar lagstiftningen kring sjukersättning för "ganska sträng".

– För att vi ska kunna bevilja ersättning måste det vara utrett att en person inte kan arbeta någonsin mera i någon typ av arbete, med eller utan stöd.

Varför den utredning om LSS-insats som kommunen gjort inte räcker för Försäkringskassan kan inte Andreas Pettersson säga.

– Allmänt kan man säga att läkarnas ord väger tungt, men vi gör också egna bedömningar och finns det minsta tvivel på vad som kan funka och inte funka så har vi ingen möjlighet att bevilja sjukersättning.

Arbetsförmedlingen avböjer kommentar eftersom det, skriver de i ett mejl, är svårt att svara utan att kommentera enskilda ärenden.

Sjukersättning

LSS står för Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

För den som tidigare har arbetat är sjukersättningen 64,7 procent av den tidigare lönen. Som mest uppgår ersättningen till 19 531 kronor.

För den som aldrig har arbetat är hel sjukersättning 11 190 kronor/månad före skatt. Det kallas garantiersättning och summan gäller för 2022. 

Sjukersättning är skattepliktig. 

2021 hade 222 000 personer i landet, sjukersättning.

Man kan få sjukersättning till 64 års ålder.

Källa: Försäkringskassan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!