Månadsavläsningar väcker oro bland fritidspedagoger

Antalet inskrivna elever på Linköpings fritids ska nu läsas in månadsvis. Men fritidspedagoger som Corren varit i kontakt med är rädda att detta kommer leda till fler nedskärningar i förlängningen.

Linköping2015-08-06 19:16

Linköpings skolor, fritidshem och öppna fritidsverksamhet får sin ersättning baserat på antalet inskrivna elever. Tidigare har antalet inskrivna elever avlästs terminsvis men från och med den 1 juli sker detta istället månadsvis. Det innebär ytterligare ett stressmoment för en yrkeskår som fått ta över mer och mer administrativa uppgifter på senare år anser flera fritidspedagoger som Corren varit i kontakt med.

Lars Rejdnell, Barn- och ungdomschef på Linköpings kommun ser dock ingen risk för att detta ska leda till mer administration för pedagogerna.

– Det kanske blir marginellt mer tid på kontoret. Det handlar om tre knapptryckningar. Pedagogerna ska i vilket fall göra närvarokontroller så i praktiken blir det inte stor skillnad, säger han.

Samtidigt upplever fritidspedagogerna att elevgrupperna växer och att de får mindre tid med barnen.

– Det känns som att kommunen vill pressa in fler barn tills väggarna bågnar medan vi står där med Lgr 11 i ena handen och en kaffekopp i den andra, säger en fritidspedagog från Linköping som vill förbi anonym.

Lgr 11 är den läroplan från 2011 som lägger mer ansvar på lärare att kvalitetssäkra grundskola, förskoleklasser och fritidshem. Det ökande administrativa ansvaret gör att flera av fritidspedagogerna känner att de inte längre att har tid att möta och lyssna på barnen.

– När jag började i det här yrket på 80-talet kunde vi vara fyra vuxna på 23 barn, idag är det vanligare att vi är 3 personal på 50 elever. Nu måste vi dessutom räkna barn och fylla i formulär istället för att faktiskt se barnen, säger en av fritidspedagogerna.

– Pedagogerna ska inte behöva jobba med administration, men vi har ett större dokumentationskrav idag än vad vi hade för tio år sedan, säger Lars Rejdnell.

Det finns även en rädsla att den noggrannare kontrollen ska utgöra underlag för framtida nedskärningar. Förändringar från månad till månad i den grundresurs som utbetalas kan också komma att göra det svårare att planera verksamheten. Men Lars Rejdnell tror snarare att förhållandet kan vara det omvända.

– Det är inte frågan om att vi ska spara några pengar här utan vi vill ge full kompensation för en elev till den skola som faktiskt har hand om eleven. När det sker byten mellan skolor under terminen kan det leda till att skolorna inte kommer överens om vem som ska få ersättningen för eleven. Det slipper vi med månadsavläsning, säger han.

På Lärarförbundet är man mycket oroade över fritidspedagogernas ökande arbetsbörda.

– Vi jobbar med att lyfta frågan hela tiden och tycker att en mycket viktig del av barnens skoldag ofta glöms bort i debatten och av politikerna, säger ordförande Sandra Wahlström.

Hon anser att närvarokontroller och månadsavläsningar har blivit allt mer tidskrävande för alla lärargrupper.

Systemet med månadsavläsningar kommer att följas upp och utvärderas under augusti och september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!