Män syns inte bland klamydiaoffren

I dag är det Klamydiamåndag. Folkhälsomyndigheten vill få framför allt unga män att inse att de kan bära på den smittsamma sjukdomen.

STOCKHOLM 200803010
Kondom 
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / Kod 10190

STOCKHOLM 200803010 Kondom Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / Kod 10190

Foto: Claudio Bresciani / TT

LINKÖPING2014-09-29 08:00

Klamydia har ökat stadigt sen 1998, även om det under förra året skedde en viss nedgång i antalet upptäckta fall.

De allra flesta som smittas, 85 procent, är under 29 år.

Flest fall per tusen invånare upptäcks på Gotland – oklart varför. Östgötarna verka i det här fallet hålla sig någonstans i mitten. Vi tillhör inte de minst smittade, men finns heller inte bland dem där flest smittas av denna sexuellt överförbara sjukdom.

Klamydia är den absolut vanligaste av dessa sjukdomar, den orsakas av en bakterie och värst av allt; den ger inte alltid några symptom. Obehandlad kan den dock leda till följdsjukdomar.

Ett problem är att det är relativt få män som testar sig, förklaringen uppges vara att de inte har någon naturlig kontakt med ungdomsmottagningen vilket kvinnor har. 30 procent av dem som genomgick provtagning var män, en siffra som ökat något på de platser det gått att beställa testet via nätet.

Under 2007 ökade spridningen av smittan efter att klamydiabakterien muterat. Den muterade bakterien upptäcktes inte vid provtagningen vilket ledde till att ingen behandling sattes in och att spridningen ökade.

Året efter hade sjukvården överlistat den muterade bakterien och kurvan över smittade planade ut – men fortfarande smittas mellan 35 000 och 40 000 personer varje år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!