Man anhållen för mordförsöket i Ryd

En man i 20-årsåldern är misstänkt för mordförsöket i Ryd på onsdagskvällen. Mannen greps sent på onsdagskvällen och sitter nu i fängsligt förvar.

Strax efter klockan 19 på onsdage blev en 19-årig man skottskadad på Alsättersgatan i Ryd.

Strax efter klockan 19 på onsdage blev en 19-årig man skottskadad på Alsättersgatan i Ryd.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2021-09-16 08:03

Det var omkring klockan 19.10 på onsdagen som polisen fick larm om att det utbrutit skottlossning på Alsättersgatan i Ryd. 

En 19-årig man hade skottskadats och fördes till US för vård. På torsdagsmorgonen uppgav chefsåklagare Eva Nemec Nordh att 19-åringen var vid liv. Han kommer att förhöras under torsdagen. 

– Målsäganden var i vart fall i går kväll (läs på onsdagskvällen) talbar. Jag har inte fått någon uppdatering, säger chefsåklagaren. 

Klockan 21.55 på onsdagen lyckades polisen frihetsberöva en misstänkt för dådet. Det rör sig om en man i 20-årsåldern som hämtades in till förhör. Enligt polisen gick gripandet lugnt till väga. Mannen anhölls senare.

– En man är anhållen, misstänkt för inblandning i gårdagens (läs onsdagskvällens) skottlossning. Han är i 20-årsåldern och han är misstänkt för försök till mord, säger Eva Nemec Nordh.

På onsdagskvällen hölls ett första förhör med den misstänkte gärningsmannen. 

– Den misstänkte har förhörts. Men det blev ett kort förhör med tanke på att det rör sig om ett så här grovt brott. Vi vill helst att de har försvarare med sig när de förhörs. Men han delgavs misstanke och han nekar till brott. Jag anhöll honom efter det. 

Chefsåklagaren säger att det var många människor i rörelse när skottlossningen utbröt och att polisen har kunnat identifiera flera vittnen. 

– Det här skedde i ett studenttätt område och det var människor på plats, folk var ute och röde sig. Vittnen har gett sig till känna och de ska förhöras, säger Eva Nemec Nordh och fortsätter: 

– Nu pågår det ett intensivt arbete. Målsäganden ska förhöras, den misstänkte ska förhöras och brottsplatsundersökningen ska avslutas. 

Verkar det här vara en isolerad händelse, eller kan det finnas kopplingar till tidigare gängkonflikter i Linköping?

– Nu har det varit så mycket så jag vågar inte säga vad som är vad. Vi kommer naturligtvis utreda det här och spegla det mot vad som har varit. Har det kopplingar till tidigare händelser kommer vi att snappa upp det. Vi måste ha ett helikopterperspektiv på alla händelser.

Sedan april har det skett åtta skottlossningar i Linköping. Polisen utreder tre mord – på en 20-årig man i Berga den 19 maj, på en 16-årig pojke i Berga den 5 augusti och på en 30-årig man i Skäggetorps centrum den 25 augusti. Polisen misstänker att flera av dåden kan kopplas till en pågående gängkonflikt i Linköping. 

Skjutningar i Linköping

Skäggetorp 26 april: Skottlossning utomhus. 

Berga 19 maj: En 20-årig man skjuts ihjäl.

Innerstaden 8 juli: Skottlossning på restaurang i Linköping. 

Berga 5 augusti: En 16-åring skjuts ihjäl. 

Lambohov 5 augusti: En 18-årig man misstänks ha jagat tio personer med ett vapen. 

Ryd 16 augusti: Skottlossning i bostadsområdet. 

Skäggetorp 25 augusti: En 30-årig man skjuts till döds på en restaurang i Skäggetorps centrum.

Ryd 15 september: En 19-årig man blir skjuten på Alsättersgatan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!