Efter dådet i Berga: En av männen häktad för medhjälp till mord

En av de tre män som suttit anhållna för dådet i Berga häktades på fredagen som skäligen misstänkt för medhjälp till mord. De två andra männen har försatts på fri fot.

Kammaråklagare Emma Högström kommenterar häktningen

Foto: Jesper Friman/Olle Lindkvist

Linköping2024-08-16 11:04

Strax före klockan 15.00 i tisdags sköts en 41-årig man till döds på en lekplats vid Berga kyrka. Mannen hade en ledande roll i det kriminella Berganätverket – ett nätverk som länge legat i konflikt med andra kriminella gäng i Linköping. 

Redan samma kväll grep polisen tre män, mellan 20 och 25 år gamla, som misstänkta för inblandning i dådet. De anhölls vid 22-tiden i tisdags som skäligen misstänkta för mord. Skäligen är den svagare misstankegraden. De tre männen är sedan tidigare kända av polisen. 

Utredningen leds av kammaråklagare Emma Högström. 

– Utredningen är i ett tidigt och intensivt skede och sedvanliga utredningsåtgärder som förhör och tekniska undersökningar genomförs nu, sade Högström, i ett uttalande på onsdagen. 

På fredagen kom beskedet att en av de tre männen begärts häktad som på sannolika skäl misstänkt för mordet. De två andra personerna som varit anhållna på skälig misstanke är släppta.

– De två personer som nu försatts på fri fot är fortfarande misstänkta men misstankarna har inte stärkts i den mån att det finns skäl att begära dem häktade, säger Emma Högström.

Identiteten på mannen som ställdes inför häktningsdomaren har belagts med sekretess av åklagaren. Även mannens bostadsadress har, av säkerhetsskäl, belagts med sekretess.  

Strax efter klockan 16.00 på fredagen meddelade tingsrätten, efter en timslång förhandling bakom stängda dörrar i Linköpings tingsrätt, att mannen häktats som skäligen misstänkt för medhjälp till mord.

Åklagaren var efter förhandlingen fåordig.

Varför är den här mannen misstänkt?

– Det vill jag inte närmare gå in på, sade Emma Högström.

Hur ser bevisläget ut?

– Det här är en stor utredning som är i ett inledande skede. Jag konstaterar att tingsrätten har funnit att det finns en skälig misstanke och utredning kommer nu att fortsätta framåt med ytterligare ett stort antal arbetsuppgifter. 

Åklagaren ville inte berätta varför hon valt att sekretessbelägga den häktade mannens identitet. Hon ville inte heller säga något om vilket motiv mannen kan ha haft. 

Åklagare och polis får nu en vecka på sig att försöka få fram starkare bevisning mot den häktade mannen som nekar till brott. Senast nästa fredag måste en ny häktningsförhandling hållas – annars försätts mannen på fri fot.                  

Olika misstankegrader

Skäligen misstanke är en lägre grad av misstanke än sannolika skäl. I undantagsfall kan häktning äga rum redan vid skälig misstanke. Sannolika skäl är den högre graden av misstanke vid anhållande och häktning. Att det finns sannolika skäl för att den misstänkta personen har begått brottet är i allmänhet en förutsättning för att personen ska kunna häktas.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!