Mammorna: Anställ oss som trygghetsvärdar

"Vi mammor fick inte jobb och barnen fick inget sommarjobb. Man måste öppna samhället för oss, vi vill vara med. Politiker lyssnar, men gör inget." Så sammanfattar mammorna från Skäggetorp resultat av sina samtal med Linköpingspolitiker.

Sira Jokinen, ordförande i föreningen Kisam-Världens mammor, på plats i Skäggetorp när föreningens sommaraktiviter för mammor och barn drog i gång.

Sira Jokinen, ordförande i föreningen Kisam-Världens mammor, på plats i Skäggetorp när föreningens sommaraktiviter för mammor och barn drog i gång.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Linköping2021-08-01 09:00

Tiotals mammor och ännu flera barn har samlats vid en grillplats i närheten av kyrkan i Skäggetorp för att umgås och ha gemensamma aktiviteter på en fredagseftermiddag.

Kvinnorna är med i föreningen Världens mammor som har anordnat de här första sommaraktiviteterna av flera planerade. Barnen i olika åldrar leker, får sina ansikten målade, grillar och har roligt. Mammorna antingen deltar i lekarna eller pratar med andra mammor och har ögonen på barnen så att allt är under kontroll. 

Det är liv och rörelse och alla verkar glada. Men skenet bedrar. Mammorna är allt annat än glada. I mer än ett år har de inom projektet Skäggetorpslyftet diskuterat vad som kan bidra till att tryggheten i Skäggetorp ökar och haft sex stormöten med Linköpingspolitiker om det. Mammorna har också sammanfattat en lista med egna förslag på vad som kan göras och skickat den, men inget av det som mammorna har önskat gick hem.  

– Politiker lyssnar, säger att de har tagit till sig det som vi säger och sedan händer det ingenting, säger Lailo Hussein, en av mammorna.

Hon vill ha ett arbete mer än något annat och hennes son som är 17 har, enligt Lailo, sökt många sommarjobb, men inte fått något. Och mammorna ser en hel del arbete som de skulle kunna utföra, men eftersom kommunen anlitar företag kan kvinnorna inte komma i fråga. 

– De enkla småjobben ute i området skulle kunna gå till oss mammor. Vi kan vara trygghetsvärdar och vandra och se till att det blir tryggt i området. Ungdomarna respekterar mammor. Vi kan också byta påsar i sopkorgar, jobba på secondhand eller göra något annat. Vi kan laga mat på något servicehus eller diska. Vi vill inkluderas i samhället. När man jobbar förstår man också samhället mycket bättre, säger Saynab Muse.

Det finns en uppfattning hos en del att många av mammorna inte vill jobba eftersom de tar hand om sina barn och att mammorna dessutom inte kan svenska. Vad säger ni om det?

Alla mammor på plats säger sig vilja jobba och skulle ta vilket jobb som helst.

– Ingen vill leva på socialbidrag och alla mammor som jag känner vill jobba. Det finns kvinnor som har både utbildning och kan svenska men ändå får inga jobb trots att de söker allt möjligt. Ett samhälle är som en skola, man måste öppna hjärtat, inte bara dörrar, om man vill att det ska gå bra för dem som kommer in, säger Nimco Abyan, som jobbar som elevassistent.

Nimco tänker nu också på eleverna från den nu stängda Skäggetorpsskolan som till höst ska fortsätta sin skolgång på andra högstadieskolor i Linköping och hon oroar sig för hur det ska gå för dem.

I sin skrivelse till politikerna har mammorna önskat att åtta mammor får anställning som trygghetsvärdar under sommaren, till en början. De har också föreslagit att flera ungdomar i Skäggetorp får sommarjobb. Sira Jokinen, ordförande i Världens mammor som har samordnat mötena med politikerna förstår inte politikernas motvilja att agera.

– För två år sedan anordnade kommunen 1 500 sommarjobb och i år var det 500. Om man ser till antalet ungdomar i Linköpings kommun som är i åldern 16-18 är det förhållandevis få platser. Jag har efterfrågat från kommunen siffror på HUR många ungdomar från Skäggetorp som fått sommarjobb, men den typen av underlag säger man sig inte ha, säger Sira Jokinen.

Hon tror, och enligt det som hon fick höra av mammorna, att det är väldigt få ungdomar som bor i Skäggetorp som har fått sommarjobb, eftersom man inte platsar in i kriterierna som finns. En hel del ungdomarna får inte behörighet till gymnasieskolan och då är det kört eftersom gymnasieelever får sommarjobb.

– Några riktade insatser gällande sommarjobb för ungdomar i särskilt utsatta områden har kommunen inte gjort. För mammorna hade det varit ok att det funnits fler insatser för sommarjobb för familjer med socialbidrag. Det finns ett oerhört starkt önskemål att även yngre, till exempel årskurs 8 och 9, erbjuds sommarjobb eftersom det är då risken är som störst för unga att hamna fel.

Kommunen ordnar sommaraktiviteter för barn och ungdomar i de utsatta områdena. Tar ungdomarna inte del av det?

– Kommunen ordnar aktiviteter men frågar inte människor i Skäggetorp vad de vill göra utan gör sina egna projekt. De flesta i Skäggetorp vill under sommaren komma bort genom läger eller åka på utflykter och se nya platser.

Mammorna – till politiker

Gör riktade satsningar på jobb för 80 mammor i Skäggetorp. Börja med sommarjobb (juni, juli, augusti) för 8 mammor kring trygghet. 

Ge barnen möjlighet till längre tid, än 3 timmar, på förskolan

Hjälp i kontakter mellan mammor/föräldrar och lärare/rektorer

Öka tryggheten på skolan och studiero i klassrummen

Fler platser för studier och läxhjälp

Bra och trygga fritidsaktiviteter

75 fler sommarjobb för ungdomar i Skäggetorp

Anpassa Agora och Ung Puls till behov och det som efterfrågas

Karta: Skäggetorp
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!