8 000 svenska kvinnor får bröstcancer varje år. 2 000 av dem är över 75 år. 1 500 dör.
Trots att prognosen är mycket god om sjukdomen upptäcks i tid är de svenska riktlinjerna från Socialstyrelsen att mammografi endast ska erbjudas kvinnor mellan 40 och 74 år.
– Det här är ren och skär ålderdiskriminering, tycker Eva Joelsson, känd Linköpingsprofil som bland mycket annat var staden borgmästare 1994–2006.
– Medellivslängden för svenska kvinnor är i dag 84,7 år. Det betyder att vi förvägras att upptäcka bröstcancer under tio års tid. Den här åldersnivån sattes i en annan tid och är helt irrelevant i dag.
Risken att drabbas av cancer ökar i takt med stigande ålder. Samhället skulle spara massor av vårdpengar om cancer hos kvinnor över 74 år upptäcktes och behandlades i tid, menar Eva.
– Vården borde ta tillvara oss som vill ta hand om vår hälsa. Som det ser ut idag struntar 20 procent av de kallade kvinnorna att ens komma på mammografi. Man skulle slippa en massa administration och remissförfarande när kvinnor istället för mammografi tvingas vända sig till sin vårdcentral när de blir sjuka och det ofta är för sent att sätta in adekvat behandling.
– För att inte tala om alla liv som skulle sparas.
Eva är extra berörd av ämnet. Hennes egen mamma dog, blott 60 år gammal, i bröstcancer som upptäcktes för sent och spred sig till hjärna, lever och skelettet.
– Det var 1980. Mamma tillhörde en kontrollgrupp i Motala som inte fick screening. När knölen upptäcktes var det för sent och hennes liv gick inte att rädda. Jag var 35 år och mina två barn sex och tio.
– Så jag har både ärftliga och allmänmänskliga skäl att engagera mig i ämnet. Jag önskar inte min värsta fiende det lidande hon tvingades genomgå. Det var tufft. Jättetufft.
Eva är engagerad i Socialdemokraterna och skrev för något år sedan en lokal partimotion i ämnet.
– I exempelvis mitt födelselän Dalarna kan kvinnor över 74 år ringa och beställa tid för mammografi vart annat år. Om det går där borde det gå här, men min motion fick avslag med hänvisning till att det inte finns tillräckliga bevis för nyttan av att screena även äldre kvinnor.
Så nu har hon skrivit ett medborgarförslag till regionen och är full av tillförsikt.
– Östergötland var en tidig föregångare med screening och viktig teknik för ändamålet har utvecklats i Linköping. Min förhoppning är att vårt modiga län nu ska kunna inför samma förfarande som Dalarna.
Pia Landberg är vårdenhetschef för Bröstenheten kirurgi, US.
– Det finns inga studier som visar på nytta av mammografiscreening före 40 år eller efter 74 år. Forskningen går framåt och det finns funderingar om att i framtiden göra en uppdelning där kvinnor med täta bröst, mycket körtelvävnad, kontrolleras oftare än dem som har mer fettomvandlade bröst.
– En höjning av åldersgränsen bör diskuteras. Det har hänt mycket med vår biologiska ålder under de 34 år vi haft allmän mammografi. 2012 höjdes gränsen till 74 år för Sverige som helhet. Tidigare kunde regionerna välja att enbart ha till 69 år.
Eva Joelsson fyller snart 75 år. Hon tänker göra allt för att få komma på screening när hon är 76 år.
– Bröstcancerföreningen uppmanar alla kvinnor över 75 år att begära remiss till mammografi, även då de saknar symtom. När symtomen kommer är det ju ofta för sent. Krävs det att jag ska ljuga och säga att jag känt en knöl i ett av brösten så får jag väl göra det.