"Vaknar med oron och vi lägger oss med oron"

Somaliska mammor i Skäggetorp har i åratal oroat sig för konsekvenserna av en misslyckad integration och levt med rädsla för sina barns liv. Det eskalerande våldet är en av dessa konsekvenser, menar de.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi på besök i Skäggetorp.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi på besök i Skäggetorp.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Linköping2023-09-29 10:30

En grupp somaliska mammor i Skäggetorp tröttnade på oron och känslan av att ingen i samhället lyssnade på dem. De har organiserat sig och träffas varje vecka.

– Det började när vi mammor fick höra att våra småbarn bråkade med varandra på förskolan. Vi ordnade så att småbarnen träffades och lärde känna varandra medan vi vuxna också umgicks. Så började det. Sedan fortsatte vi med att ordna träffar med våra äldre barn och tonåringar, berättar Seynab Muse, gruppledare för Somaliska mammor i Skäggetorp.

undefined
Märta Stenevi (MP) med Linköpings MP-toppar Maria Moraes och Gunnar Gustafsson och somaliska mammor och ungdomar från Skäggetorp. Platsen: Kulturhuset Agora.

Under torsdagen samlades mammorna i kulturhuset Agora för att prata med Märta Stenevi, Miljöpartiets språkrör som var på besök. Före valet 2022 tillbringade Märta Stenevi ett dygn med Seynab Muses familj i Skäggetorp för att se hennes och de andra mammornas livsvillkor. Sedan dess har Stenevi besökt Skäggetorp ett par gånger.

– Det ökande våldet har spridit sig och drabbar många personer som inte alls har med gängkriminalitet att göra. Det finns ett stort värde i att komma tillbaka till mammorna och följa upp vårt samtal. De har varnat för konsekvenserna, vad som kan hända i utsatta områden om man viftar bort det förebyggande arbetet med barn och ungdomar och enbart fokuserar på strängare straff. Fokus har legat på straff men det har inte lett till minskat våld, säger Märta Stenevi.

undefined
Märta Stenevi (MP) och Seynab Muse, gruppledare för Somaliska mammor i Skäggetorp som samlar ett 60-tal kvinnor.

Hennes samtal med kvinnorna rörde deras ideella arbete i stadsdelen samt problem som de brottas med i vardagen.

– Vi pratar om barn, vi pratar om uppfostran och vi delar våra erfarenheter. Våra barn ska lära känna varandra för att slippa konflikter. Många mammor kan inte tillräckligt bra svenska och vi hjälper dem. Många mammor är rädda för socialen och vi har ordnat ett stort möte med socialtjänsten där alla mammor fick rätt information om socialtjänstens arbete, berättar Seynab Muse.

Hon visar bilden på en fullsatt sal i Agora när mammorna träffade socialtjänsten. Att gruppen bara innefattar somaliska kvinnor har sin förklaring – språket.

– Vi vill inte att mammor som inte kan svenska ska känna sig utanför. Det är de som behöver mest information. Mammorna som kan språket tolkar. Det uppdraget är inget som ungdomarna ska sköta, säger Seynab Muse.

Det eskalerande våldet under de senaste veckorna har inte chockat den grupp somaliska mammor som samlades på Agora under torsdagen. De har levt nära våldet i sin egen stadsdel och med en ständig oro för vad som kan hända deras barn. 

– Vi är oroliga jämt. Vi är oroliga för hur det ska gå i skolan. Vi är oroliga för att de kan utsättas för våld. Vi vaknar med oron och vi lägger oss med oron, säger Seynab Muse.

undefined
Amal Aden och Abdifatah Mustafe, ordförande i Skäggetorps ungdomsförening.

Kvinnorna har skickat med Märta Stenevi en del saker som hon lovade ta upp i den politiska debatten. Det rör bland annat ämnen som ändring av den regel som utesluter kvinnor från SFI-undervisning efter ett misslyckat språkprov och behovet av fler sommarjobb för ungdomar.

Ungdomarna som i början träffade tillsammans med mammorna har sedan en tid sin egen ungdomsförening i Skäggetorp. De mötte också Märta Stenevi under torsdagen.

– Vi skapar ett utrymme där ungdomarna ska känna sig trygga och vi gör många trevliga aktiviteter tillsammans. Vi sprider positiva tankar och vi träffar vuxna somalier som har lyckats i livet, författare, akademiker. Vi gör så gott vi kan så att ungdomar kan se positivt på sin framtid, men politiker måste också göra sin del av jobbet, säger Abdifatah Mustafe, ordförande i föreningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!