Så tänker Mire Omar, ordförande i det somaliska nätverket Midnimo i Linköping. Efter att i princip ha jobbat i varenda östgötsk kommun så vet att de somaliska föreningarna är många och spridda över länet.
– Om vi alla kunde jobba under samma paraply så kan vi göra mera, konstaterar han.
Nu finns det långt gångna planer på att skapa en paraplyorganisation för somaliska föreningar. Än så länge har Mire Omar kontakt med 14 föreningar – alla i Linköping.
– Det finns många fler föreningar än så, men de här fjorton började jobba lite tillsammans förra sommaren, säger han.
Det är när alla tillsammans – och samtidigt – jobbar mot samma mål som effekten kan bli så bra. Ett skäl är att man når olika grupper av människor. En paraplyorganisation kan ju också i sin tur sprida information mycket lättare jämfört med om varje förening för sig ska söka upp information och sedan informera sin egen lilla grupp.
Nätverket Midnimo har verksamhet riktad både mot vuxna och mot barn. Det kan handla om allt från samhällsinformation i cirkelgrupp för vuxna, till att dagvandra runt Berga Centrum för att hitta elever som skolkar. Snart drar också nattvandringar i gång. Något som inte minst är viktigt är att en paraplyorganisation kan få ihop människor som kanske annars aldrig har träffats. För det människor mest av allt vill ha i sitt område är inte trygghet, som säkert många skulle gissa.
– Nej, en undersökning som gjorts visar att det människor mest önskar är mötesplatser, säger Nader Ghaemi som är stadsdelsutvecklare och nu finns på Medborgarkontoret i Berga. Han sitter lite som spindeln i nätet och är en förmedlande länk mellan alla olika aktörer i området.
Exakt när en paraplyorganisation kan vara på plats kan inte Mire Omar säga. Arbetet pågår. Däremot är inriktningen ganska klar.
– Vi tänkte fokusera på tre olika områden, säger han.
Ungdomar är en grupp och fokus ska ligga på att förebygga brottslighet, en andra grupp är de som står långt från jobb eller studier.
– Den gruppen behöver väldigt mycket vägledning, konstatera Mire Omar.
Den tredje gruppen är barn och ungdomar på mellanstadie- och högstadienivå. Här är tanken att ha träffar dit man ska bjuda unga landsmän som pluggat vidare och på så sätt kan vara en inspiration till utbildning i någon form.