Den nya detaljplanen, som kommunen antog alldeles före jul, öppnar för ytterligare 130 lägenheter. Stångåstaden har sedan tidigare 270 lägenheter i området, som byggdes ut under 1950-talet och även kallas Vimanshäll.
Inte sämsta lägetLänsstyrelsen har fått in ett tio-tal överklagningar, några underskrivna av flera personer. Däremot har ingen överklagan skickats från Saab. Detta trots att bolaget under förra årets samråd deklarerade att man inte kunde acceptera nya bostäder i Majelden. De maximala värdena för flygbuller är högre än det riktvärde som Naturvårdsverket förespråkar, påpekade Saab då.
Har Saab missat att överklaga?
– Nej, det är inget förbiseende utan ett medvetet val. Mycket hände under förra året, som gör att vi nu bara väljer att överklaga de lägen som ligger sämst till för Saabs del, säger bolagets miljöchef Kenth Algotsson.
Han syftar på att regeringen i höstas bestämde sig för att utreda bullerfrågan med uppdrag att räta ut de komplikationer som uppstått genom att Boverket och Naturvårdsverket tillämpar olika regler för utomhusbuller.
"Bevara naturmarken"Bland de överklagningar som länsstyrelsen nu har att ta ställning till finns kritiska röster mot det mesta i den nyligen antagna detaljplanen. Många tycker inte att de nya byggnaderna passar in i 50-talsbebyggelsen och att en alltför kraftig förtätning tillåts. Och man protesterar mot att naturmarken med tallar och berghällar exploateras.
"Det är orimligt att offra denna mark för allmänheten för att bygga boende för ett fåtal människor. Naturmark i stan är unikt och den lilla som finns kvar bor bevaras", skriver Åsa Berglund och vill att kommunen gör en grönstrukturplan för att utreda om området är en del av en grön korridor genom staden.
Sex meters fallhöjd"De planerade radhusen kommer att hamna på en bergssluttning med över sex meters fallhöjd ned mot Brokindsleden. Om de är tänkta för barnfamiljer är placeringen minst sagt tveksam", påpekar Lotta Johansson.
Trafiklösningar och parkering, men även angöringen till det blivande vårdboendet sätter många frågetecken för. Arkitekt Jan Wahlstein, som under detaljplaneprocessen bidragit med ett alternativt förslag till detaljplan, föreslår att vårdboendet byggs i början av Vårdkasvägen i stället för i kuperad terräng på Majeldens baksida. Han påpekar även att kommunen låtit byggrätterna öka med över hundra procent under planarbetets gång.
"Att avfärda invändningarna att mycket park- och naturmark tas i anspråk med att mer än hälften av naturmarken är kvar är nonchalant då denna utgörs av branta slänter eller impediment", skriver han och vill ha en ny planprocess.