På Ånstänga lantbruk och handelsträdgård ungefär en mil öster om Linköping har Carolina och Magnus Webe slagit sig ned vid matbordet.
– Hon har varit här och suttit på den stolen där. Hon korsförhörde oss om hur det går till här, säger Magnus och pekar på en tom stol vid kortsidan av bordet.
Den Magnus pratar om är kocken Jessie Sommarström, som hade ansvaret för att komponera menyn till årets Nobelmiddag.
Anledningen till att hon, som har jobbat på diverse lyxkrogar och blivit utnämnd till årets kock 2022, tog sig från Stockholm till gården på den östgötska landsbygden är den ekologiska uppfödningen av kycklingar, som i år serverades på den fina middagen i Stadshuset i Stockholm.
Magnus är uppvuxen på gården och Carolina flyttade till Linköping för att plugga. Från början var det Magnus pappa som drev gården och det var han som gjorde den till ett ekologiskt lantbruk en gång i tiden. Magnus fick ta över gården gradvis och när han slutade på Saab 2009 ville han börja leva på lantbruket.
– Det har aldrig varit tal om att göra något som inte är Krav-certifierat. Har man en gård som är ekologiskt certifierad så bygger man vidare på det, säger han.
Vid den här tiden hade paret också hunnit flytta ihop.
– Det hade egentligen inget med verksamheten att göra, men jag ville ha ett växthus i trädgården. Det skulle vara ett rejält stort på 50 kvadratmeter typ. Och skulle det bli tomater över så kunde vi ju sälja dem i en bod på gården, säger Carolina.
Det växte från ett växthus i trädgården till en hel tomatodling. Carolina slutade plugga och rätt som det var jobbade båda med lantbruket på heltid. När Magnus ville utöka verksamheten kontaktade han kycklingföretaget Reko gårdar. De har ett utvalt och begränsat antal uppfödare och 2019 fick Carolina och Magnus frågan om att bli en av dem. Det finns ytterligare fem kycklinguppfödare i organisationen.
– Då vill man ju inte missa chansen liksom, säger Magnus. Det är få förunnat och det är en fin uppfödning. Sedan finns det en ekonomisk bit och man får väldigt fin gödsel. Ekologisk gödsel blir bara dyrare, men vi är självförsörjande på det.
Kycklingarna som Magnus och Carolina föder upp är av en fransk ras som heter Hubbard. De lever i ungefär 63 dagar, vilket är nästan dubbelt så lång tid som konventionellt uppfödda kycklingar lever.
Kycklingen är Krav-certifierad och de säljer den i gårdsbutiken samt till matbutiker genom Reko gårdar, men jämförpriset är mer än dubbelt så högt som på kyckling från konventionella producenter.
Hur kan man motivera prisskillnaden för kunderna?
– Reko har sammanfattat det ganska bra. De brukar säga att man som konsument ska kunna köpa en kyckling och dels få en väldigt bra produkt och dels veta att det här djuret har haft ett bra liv, säger Carolina.
– Det blir en annan struktur och smak, lägger Magnus till.
Kanske var det tack vare smaken och strukturen som Jessie Sommarström ringde till just Ånstänga när hon skulle välja leverantör till Nobelmiddagen. Kanske var det för att hon visste hur kycklingarna lever på gården.
– Vi vet inte exakt varför hon valde just oss, men det här är en av de största ärorna man kan få som matproducent, säger Carolina Webe.