Må bästa juvret vinna

Sveriges vackraste kor korade i helgen.

Siw Strömvall, Mariestad med östgötabördiga Jess som precis blivit champion bland röda kvigor. I bakgrunden syns domaren John  Suffern. Tävlingen arrangeras av rasföreningarna Svensk röd boskap (SRB), Svensk Holstein och Vreta naturbruksgymnasium.

Siw Strömvall, Mariestad med östgötabördiga Jess som precis blivit champion bland röda kvigor. I bakgrunden syns domaren John Suffern. Tävlingen arrangeras av rasföreningarna Svensk röd boskap (SRB), Svensk Holstein och Vreta naturbruksgymnasium.

Foto: Åke Karlsson

Linköping2014-10-19 16:37

På Vreta naturbruksgymnasium är tävlingarna i full gång. I den lilla inhägnaden leder de så kallade visarna korna i en cirkel. Den kostymklädde irländske domaren följer allt noga. Korna ska ha en bra balanserad kropp och bra ben. Men allra viktigast är juvret, det ska vara fast och sitta högt.

Även om kossorna har tränats är de inte alltid medgörliga. Ibland kränger med kroppen och forcerar framåt. Men visarna håller emot, ibland ser de ut att tappa balansen, men de har koll.

Till sist ställer sig de tävlande på rad i mitten. Domaren utser vinnaren och publiken applåderar.

Dags att utse en champion inom rasen svensk röd boskap. Sveriges vackraste.

De allra finaste kossorna kliver in och går det obligatoriska varvet. Domaren utser Shirley från Vänersborg till vinnare.

Ägaren Gunilla Lindqvist är självklart nöjd.

– Det känns fantastiskt.

Shirley är fyra år gammal och har kalvat två gånger.

Vilka är Shirleys vackraste sidor?

– Hon har ett bra juver som sitter fast och inte hänger mellan benen. Hon har väldigt torra ben utan svullnader. Benen har bra vinklar också. Hela hennes kropp är väldigt proportionerlig.

Vad har hon för personlighet?

– Jättesnäll och lugn. Kor som bär sig illa åt kommer aldrig till utställning.

Hur ska ni fira?

– Shirley ska få extra gott kraftfoder när vi kommer hem. Vi andra dricker champagne.

I en byggnad intill görs de svartvita korna, svensk Holstein, i ordning inför tävla. Andreas Rofors fixar det sista för att Linda ska bli så fin som möjlig. Han tar hårfön, trimmer och hårspray till hjälp för att fixa en snygg topline. Det blir som en liten tuppkam längs ryggraden.

Vad är roligast med det här?

– Tävlingsmomentet, det blir något annat än vardagen med djuren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!