De politiska partierna har den senaste tiden bjudit över varandra om ordning och trygghet. I Moderaternas förslag vill man ha 10 000 nya polistjänster till 2024, samma siffra som Socialdemokraterna presenterar. Det beräknas innebära 220 nya poliser samt 120 civilanställda inom myndigheten i Östergötland de närmaste sex åren. Inom polisregion öst (Sörmlands, Östergötlands, Jönköpings län) betyder det 830 nya anställningar.
– Det gör att polisen kan arbeta mer brottsförebyggande. Vi vill också att utbildningen på polishögskolan blir fullt betald och vi vill införa lönehöjningar för att göra polisyrket mer attraktivt. Samtidigt vill vi fördubbla straffen för gängkriminella och minska straffrabatten, säger Tomas Tobé, Moderaternas rättspolitiska talesperson och ordförande i justitieutskottet.
Tobé skulle ha mött Linköpings kommunalråd Niklas Borg (M) och riksdagsledamoten Betty Malmberg (M) i Linköping på onsdagen, men avböjde på grund av tekniska problem med tåget.
Inom ramen för Moderaternas trygghetssatsningar tar Tomas Tobé också upp tiggeriet. Moderaterna vill kriminalisera tiggeri som försörjning, i hela landet. Många av tiggarna är romer som ofta är hårt utsatta i sina hemländer. Bakgrunden till Moderaternas utspel är enligt Tomas Tobé uppgifter om att tiggeriet organiseras av kriminella ligor.
– Det låser fast tiggarna i en utsatt situation. Tiggeriet blir allt mer organiserat av kriminella element. Sverige ska inte stå öppet för dem som utnyttjar utsatta människor och placerar dem på gator och torg. I Sverige är detta svagt reglerat jämfört med andra länder. Det ska inte bli normalt att tigga för sin försörjning i Sverige.
Hur ska Sverige hjälpa dem annars?– Vi kan ställa krav på deras hemländer. De måste ge sina medborgare möjlighet till skola, jobb och sjukvård. De länder som tiggarna kommer från i huvudsak är med i EU, det handlar ofta om Rumänien och Bulgarien. De länderna måste ta ansvar för sina medborgare. Vi kan inte låta dessa länder komma undan, säger Tomas Tobé.
Många av era trygghetsförslag liknar andra partiers, är ni beredda att samarbeta över blockgränserna?– Oavsett vem som bildar regering så måste man vara beredd att samarbeta. I de centrala frågorna är det bra om man kan komma överens. Jag tycker att regeringen har dålig krisinsikt. Man har gjort små förändringar, och där finns en tydlig skillnad.
Vill ni samarbeta med SD?– I de fall Sverigedemokraterna stöder våra förslag så ser jag inga problem med det. Men vi lägger bara fram gemensamma förslag med allianspartierna.
Linköpings S+L+MP-majoritet satsar på kommunala trygghetsväktare. Är inte ordningen ett statligt ansvar?– Jo, det är staten som inte levererar. Jag har förståelse för att kommunerna tar det här beslutet. Man har ett ansvar att hålla sin stad trygg. En ordningsvakt kan inte ersätta en polis, men tills vi har poliserna på plats så behövs det kommunala väktare som också har befogenheter över hela kommunen.
De kommunala trygghetsväktarna är inget som oppositionsrådet Niklas Borg (M) ställer sig emot.
– Nej, men vi Moderater har sagt att vi vill ha 30 kommunala väktare inom två år. Vi vill också satsa på en trygghetsenkät bland kommunens företagare. Vi vet att företagarna upplever stor otrygghet kring risken att utsättas för inbrott och skadegörelse, och det vill vi kartlägga för att se vilka åtgärder vi kan vidta, säger Niklas Borg.