Paul Lindvall blir kommunalråd på heltid, men växlar som oppositionsledare över till vice ordförande i kommunstyrelsen. Han ska ta det moderata ansvaret för näringsliv och Linköpings framtida utveckling. Christian Gustavsson får ansvar för personal- och samhällsbyggnadsfrågor medan Catharina Rosencrantz behåller skolfrågorna. De båda får dock inte fulla kommunalrådstjänster.
Ytterligare en moderat ska utses med ansvar för omsorgs- och äldrefrågor, men blir inte kommunalråd. Vem den personen är ville den moderata kommunalrådstrojkan inte avslöja vid fredagens presskonferens. Inte heller ville de ge några svar på hur samarbetet med de båda kvarvarande allianspartierna ska utformas sedan folkpartiet flytt fältet.
– Det återkommer vi till, men både centern och kristdemokraterna får utse egna kommunalråd, lovar Paul Lindvall.
Nagelfara nya majoriteten
De tre ville i stället sätta fokus på moderaternas agerande under fyra år framöver.
– Eftersom vi är det största oppositionspartiet ska vi se till att ha en tydlig förnyelse av politiken inom alla områden med siktet inställt på valvinst 2018. Vi ska också nagelfara den nya majoritetens politik och varna för farliga vänstersvängar som är skadliga för Linköpings utveckling, säger Paul Lindvall.
De ser redan problem med den uppdelning den nya majoriteten gör i fem kommunala rotlar där skolan delas på två liksom samhällsbyggande. Precis som under alliansens år får folkpartiet ansvar för omsorgsfrågor.
– I alliansen har vi hittills haft en total samsyn på skolpolitiken, men frågan är om den liberala inställningen till friskolor behålls eller vad som händer vid nya upphandlingar inom äldreomsorgen och om det blir en slakt på valfriheten i Linköping, säger Christian Gustavsson.
Bättre koppling skola–jobb
När det gäller samhällsbyggandet ser han fram emot några spännande år med skapandet av nya stadsdelar för bostäder, skolor och företagsmiljöer.
– Grunden för dem är redan lagd sedan 5–10 år tillbaka, säger han.
Catharina Rosencrantz tänker som skolpolitiker i opposition bevaka att kvalitet och kunskap sätts i centrum för eleverna.
– Det är för många avhopp från gymnasiet. Vi måste se till att det blir en bättre koppling mellan gymnasiet och jobb för att fler ska komma rätt i livet, säger hon.
Tretton kommunalråd
Hittills har Linköping haft sex kommunalrådstjänster som elva personer delat på. Majoriteten tänker tillsätta åtta kommunalråd, vilket ger en utökning till tretton personer.