Stress, press, ångest ökar bland unga. På tisdagen presenterade Moderaterna en rad satsningar som partiet vill göra för att förebygga psykisk ohälsa bland unga. Däribland satsningen på heltidsmentorer på gymnasieskolorna i Linköpings kommun.
Förslaget presenteras några dagar före valet av Jerry Broman (M), vice ordförande i bildningsnämnden i Linköpings kommun, samt av Matilda Ekeblad, distriktsordförande för Moderata ungdomsförbundet i Östergötland. Hon är även talesperson i sjukvårdsfrågor som rör barn och unga.
Tanken är att lärarna har det pedagogiska ansvaret och att heltidsmentorerna följer elevernas mående i skolan samt har den dagliga kontakten med elever och föräldrar/målsmän.
– Vi tror att det är lättare för unga att prata om sådana här känslor när man får en sådan kontakt, säger Jerry Broman. Att gå till en kurator kan kännas som ett stort steg. Vid behov kan heltidsmentorerna även vid behov anvisa till kurator.
Genom tidiga insatser på flera håll ska psykisk ohälsa bland ungdomar förebyggas.
– Unga som växer upp i dag växer upp i ett tempo som går allt fortare, det blir mer och mer intryck, sociala medier påverkar mycket och den här stressen och pressen ökar. Vi ser att den utvecklingen inte kommer att minska, tvärtom, säger Jerry Broman.
Moderaterna vill också att Region Östergötland på sikt ska överta ansvaret för elevhälsan från kommunerna. På så sätt ska unga i länet få samma hjälp oavsett var de bor i länet.
– I dag är det luddigt skrivet i skollagen, det står att alla elever ska ha tillgång till skolsköterska och kurator, men det blir skillnad om man bor i Boxholm eller i Linköping, säger Matilda Ekeblad.
Det är också inom regionen som den sjukvårdande kompetensen finns, resonerar de.
– Viktigast är att korta köerna i vården, tillägger hon. Till barn- och ungdomspsykiatrin har köerna tredubblats de senaste fyra åren. Moderaterna nationellt vill öronmärka en halv miljard kronor till att just korta vårdköerna till BUP och till primärvården.
En annan satsning som Moderaterna i Linköping vill göra är att införa en ungdomsmottagning på nätet där unga ska kunna boka tid för samtal exempelvis. I dag har ungdomsmottagningen endast öppet dagtid.
– För många barn och unga är den jobbigaste perioden när man kommer hem. Det är då man behöver hjälp, säger Matilda Ekeblad.
Modellen har införts i Västra Götaland och där har man sett att fler killar söker hjälp. M vill även utveckla användningen av KBT via nätet.