M sågar köttförslaget: "Lite löjligt"

I en motion föreslår Vänsterpartiet att vegetarisk mat ska bli norm i kommunens verksamhet. Det kritiseras nu av Moderaternas Jerry Broman – som kallar förslaget "lite löjligt".

Kött bör inte alls klassas om som specialkost, enligt Linköpingsmoderaternas Jerry Broman.

Kött bör inte alls klassas om som specialkost, enligt Linköpingsmoderaternas Jerry Broman.

Foto: Zenaida Hadzimahovic/Lise Åserud//TT/arkiv

Linköping2018-08-21 18:00

Köttet ska inte bannlysas från menyerna, enligt motionen, men det bör klassas som specialkost. Något som Jerry Broman (M), vice ordförande i Bildningsnämnden, inte håller med om.

– Vi har inget emot vegetarisk mat. Men att människor ska tvingas be om specialkost för att få äta falukorv med stuvade makaroner i skolan eller på äldreboendet är lite löjligt, säger han.

Forskare har förespråkat en minskad köttkonsumtion av både miljö- och hälsoskäl. Men enligt Jerry Broman finns det ingen anledning för kommunen att börja ändra matsedlar i sina verksamheter.

– Vår uppgift som politiker är att tjäna folket, inte att bestämma vad de ska äta.

Han tillägger att förslaget skulle kunna få negativa konsekvenser för delar av det lokala jordbruket, som redan drabbats hårt av torkan.

– Köttbönderna i Sverige och i Östergötland har slitit ont den här sommaren. Jag tror inte att de blir särskilt glada av det här utspelet.

I kommunens kost- och måltidspolicy fastslås målsättningen att "öka andelen lokalt producerade livsmedel från mindre och medelstora företag." Det vill Linköpingsmoderaterna nu ta ett steg längre – med eget förslag.

–  Vid upphandlingar bör man ha som grundkrav att allt kött ska vara framtaget enligt de djurhållningsregler och normer som ingår i svensk lagstiftning, säger Jerry Broman.

Jessica Eek säger att Vänsterpartiets motion inte innebär att någon skulle tvingas att ändra sina matvanor. Hon pekar i stället valmöjligheterna med specialkost.

– Att det skulle vara något nedlåtande att be om speciell mat är bara dumt. Det handlar om allas individuella bedömning: Vad vill jag ha? Vad behöver jag? Det här handlar absolut inte om att sätta någon på pottkanten. Vill man äta kött sju dagar i veckan är det bara att säga det. Är man flexitarian går det bra också.

Vad det gäller köttböndernas situation menar hon att sommarens extremhetta kräver gemensamma insatser. Samtidigt som en omställning av jordbruket kommer att behövas framöver.

– Köttbönderna går igenom en akut kris. Den krisen kan vi lösa tillsammans just nu, genom att köpa lokalproducerat och ekologiskt till exempel. Men på längre sikt kommer man att behöva ställa om till andra saker än kött. Saker som faktiskt är hållbara klimatmässigt – som baljväxter.

Och Moderaternas förslag om krav på kött som odlats enligt svensk lag är hon positiv till.

– Det är jättebra. Vi kommer inte att sluta att köpa in kött utan sannolikt vara en ganska stor konsument även framöver. Då är det viktigt att satsa på svenskt, närproducerat och gärna också ekologiskt, säger Jessica Eek.

Fotnot: Att vara flexitarian är som att vara semi-vegetarian. Man har vegetariskt som bas, men äter kött ibland.

LÄS MER: V: Intyg bör krävas av köttätare

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!