Samtidigt som det krävs stora insatser för stora grupper av barn så är nämndens ekonomiska situation sådan att det kommer att fattas cirka 40 miljoner kronor, enligt Rosencrantz som är vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden (BoU). Det handlar om för höga lokalhyror, mindre pengar till nyanlända elever och till särskolans elever.
I år har besluten om nämndernas interbudgetar skjutits fram. Istället för att de klubbas nu i december så kommer det att ske i februari.
– För vår del är ett beslut i december ett absolut krav, eftersom vi bland annat har en lagstiftning runt friskolorna att ta hänsyn till.
Rosencrantz är orolig eftersom, säger hon, det fattas 25 miljoner till lokalhyran för 2017. En summa som året därpå har ökat till 37 miljoner.
– Det är allvarligt i en situation när antalet barn och elever ökar.
Hon är också orolig över att resurserna till nyanlända elever skärs ned. Här har BoU sett att behovet motsvarar ett tillskott till budgeten på 22 miljoner kronor. Det nämnden föreslås få, är 16 miljoner. Catharina Rosencrantz påpekar också att det fattas fyra miljoner till särskolans verksamhet och att det inte heller blir extra pengar till barn i behov av särskilt stöd, trots att den gruppen ökar i antal.
– Det här innebär en kraftig ekonomisk inbromsning som drabbar barn och unga värst, säger hon.
Nämndens ordförande, kommunalrådet Jakob Björneke (S) delar inte hennes oro och menar att det hör till vanligheterna att en nämnd inte får gehör för alla sina äskanden. Att budgetbeslutet tas först i februari, stör inte heller verksamheten, säger han.
Han menar att lokalkostnaderna är ett sedan länge känt problem. Orsaken är att den ersättning man får för barn och elever inte täcker hyreskostnaderna, som har skjutit i höjden därför att så mycket nu är nybyggt.
– Vi har lyft den frågan i kommunstyrelsen och en översyn om vad som behöver göras på längre sikt ska presenteras i juni, säger han.
Björneke delar inte Rosencrantz oro för att nämndens pengar inte kommer att räcka till den verksamhet som krävs under nästa år.
– Även om det handlar om stora summor så måste man sätta det i relation till att nämnden hanterar en budget på tre miljarder.
Han garanterar att nämnden hanterar situationen under nästa år, men erkänner att det kommer att bli svårare och svårare för varje år.
– Gapet växer och därför måste kommunfullmäktige hjälpa oss med det här på något sätt. Vi vill ju inte lägga större delen av alla pengar på lokaler, utan så mycket som möjligt på det som eleverna har nytta av.