Lyckosam separation i rymden

- En lättnad för oss här i Linköping, säger platschefen.

Personalen på Ruag space i Linköping följde uppskjutningen från rymdhamnen i Sydamerika i direktsändning.

Personalen på Ruag space i Linköping följde uppskjutningen från rymdhamnen i Sydamerika i direktsändning.

Foto: Mikael Svensson

LINKÖPING2014-08-22 15:46

Tystnaden sänkte sig på Ruag space i Linköping. Nedräkningen var ett faktum och uppskjutningen – från rymdhamnen i Kourou i Franska Guyana, Sydamerika – skedde på utsatt tid: Klockan 14.27. När raketen lyfter jublar personalen och applåderar. Men det är först en bit in på fredagskvällen som det verkliga spänningstillfället kommer. Då ska satelliterna lossas och Ruags separationssystem från Linköping måste fungera. Det visar sig gå utmärkt:

Drygt fyra timmar efter uppskjutningen kommer bekräftelse på separationen varit lyckosam.

- En lättnad för oss här i Linköping. Nu har raketsidan gjort sitt och satellitgänget tar över med utfällning av solpaneler och annat för att starta upp satelliterna. Det kommer att ta några veckor, uppger Jörgen Remmelg, platschef på Ruag Space i Linköping.

AIT-ingenjören Pär Andersson och teknikern Tobias Kristoffersson är nyss hemkomna från arbetet i sydamerikanska djungeln.

– Det är helt fantastiskt att komma till en sådan plats och arbeta med så många människor från olika länder, säger Tobias Kristoffersson.

De har arbetat med att kontrollera de mekaniska och elektroniska funktioner kring systemet som skiljer satelliten från raketerna. Och de har monterat själva satelliterna på raketen. Ett precisionsarbete, med både stora och små komponenter.

– Allt är väldigt exakt in i minsta detalj, säger Pär Johansson.

Vi tittar på skärmen och ESA:s direktsändning. Redan efter några sekunder släpper raketen fyra motorer, och när den kommer ut ur atmosfären släpper den även det stora höljet och blottlägger satelliterna. De ska ut till sin bana och sedan ska den korrigeras och bli så rund som möjligt, för att hela tiden ha samma avstånd från Jorden.

Projektet har ett stort syfte. Det är Europas motsvarighet till amerikanska navigationssystemet GPS som ska på plats, med sammanlagt 30 satelliter i en bana 2 500 mil över Jorden. Ruag space avdelning i Linköping står för några avgörande delar vid själva uppdelningen.

– Det är ett av de större som vi har haft på många år. Vi har haft kontakt med många olika länder och arbetat med flera olika underleverantörer. Bland annat spanska Casa som är vår konkurrent på separationssystem. Men samarbetet har gått väldigt bra, säger projektledaren Uno Johansson.

GALILEO

... Är Europas alternativ till amerikanska navigationssystemet GPS. Mobiler och andra GPS-mottagare kan redan nu använda sig av signalerna från de europeiska satelliterna. Förutsatt att mjukvaran är uppdaterad för att hantera Galileo. Än så länge är Galileos bidrag litet. Om man befinner sig på en punkt på jordklotet där man samtidigt kan få in signaler från alla sex satelliterna är noggrannheten lika stor som den blir när systemet är fullt utbyggt. Men det är inte så ofta det inträffar, bara någon timme varje dygn.

Galileo skall vara fullt utbyggt 2018, med totalt 30 satelliter och samma noggrannhet dygnet runt.

Se mer på: www.http://www.esa.int/Our_Activities/Navigation/The_future_-_Galileo/What_is_Galileo

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om