Lyckokast att lämna Riksbyggen

Bostadsrättsföreningar som går ur Riksbyggen har en väl-mående ekonomi. -- Det är det bästa vi gjort, säger Paul Andersson, som är ordförande i föreningen Vintunnan i Tokarp.

LINKÖPING2003-03-27 05:53

Föreningen har 121 bostadsrätter på Fårbetesvägen. I hjärtat av bostadsområdet ligger Blå huset, en kvarterslokal som rustats upp och inrymmer samlingslokal, relaxrum med bubbelpool och bastu, solarium samt tvättavdelning.

När föreningen, som tidigare hette Malmslättshus nummer 4, klev av den stora centralorganisationen 1996 kunde bostadshyran sänkas med 25 kronor per kvadratmeter. Samtidigt togs reparationsfonderna bort. Men hyran har sedan dess varit i stort sett oförändrad.

Attraktivt boende

-- De senaste fyra åren har vi satsat 4,5 miljoner kronor på utvändigt underhåll och en utveckling av den gemensamma kvarterslokalen. Och vi har inte lånat ett öre. Varje år har vi ett överskott på 650 000 kronor som används till sådana här upprustningsarbeten, säger Paul Andersson, som är något av en eldsjäl i föreningen.

Han flyttade in i bostadsområdet när det var färdigbyggt 1981. En femrummare på 117 kvadratmeter som då kostade 10 000 kronor betingar i dag en bit över 600 000 kronor. Månadshyran för en femma är 4 950 kronor och då ingår även garageplats. En trea har månadshyran 3 500 kronor.

-- De senaste fyra-fem åren har priserna på bostadsrätter fyrdubblats. Det har blivit attraktivt att bo här sedan landsbygdsstämpeln försvann, anser Paul Andersson.

Bostadsområdets popularitet bevisas bland annat av att hälften av de som flyttade in i början av 80-talet fortfarande bor kvar. Av omkring tio överlåtelser som sker varje år är det många som flyttar inom området, antingen till en större eller mindre bostadsrätt.

Alla ställer upp

Det finns också ett stort engagemang i bostadsrättsföreningen. Några problem att få boende att ställa upp i styrelsearbetet finns heller inte. På det senaste årsmötet kom exempelvis 85 personer.

-- Det är rena hallelujastämningen på våra möten.

Den fina gemenskapen odlas framför allt i kvarterslokalen, där bland annat en bubbelpool installerades för ett och ett halvt år sedan. 20 kronor kostar det att bada, 3 gånger 10 kronor för 20 minuter i solariet.

-- Det är en bra inkomstkälla. Vårt motto är att vara självförsörjande. Men samlingslokalen hyrs kostnadsfritt ut för privata fester, och tvättavdelningen är öppen för alla boende.

Paul Andersson jobbar på bank och vet när lånen ska sättas om i rätt ögonblick. Sedan 1996 har föreningen amorterat av 3 miljoner kronor på lånen.

-- Jag tror inte att vi haft så här bra ekonomi om vi stannat kvar i Riksbyggen. Det är mycket enklare att få saker och ting att hända i en privat förening än om besluten fattas i en toppstyrd tung organisation.

Inga överraskningar

Bostadsrättsföreningen Vintunnan anlitar Fastighetsservice AB när det är dags för reparationer och underhåll. Fastighetsskötsel och snöröjning kostar föreningen omkring 300 000 kronor om året.

-- Det finns en flerårsplan för underhåll och reparationer och det är bra så att det inte blir några överraskningar.

Under de senaste åren har föreningen bland annat moderniserat ventilationssystemen i lägenheterna, målat om bostadshusen och bytt garage-portar. Nästa steg är att måla om Blå huset.

-- Vi vill ha en annan färg på huset, något som inte på-minner om tiden med Riksbyggen, säger Paul Andersson och ler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!