Lyckad start för humanistdygnet

Redan under Humanistdygnets första timmar på lördagsförmiddagen strömmade cirka 400 personer till Östergötlands museum för att ta del av aktiviteter på olika håll i huset.

Foto: Ake Karlsson

Linköping2013-04-20 12:23

Ett 70-tal trängde in sig i Hagdahls kök för frukost tillsammans med David Lagercrantz, författaren som skrivit boken "Jag är Zlatan". Hans berättelse levde sannerligen upp till Humanistdygnets tema "Den lekande människan" och lockade till många skratt om hans möten med den store fotbollsspelaren med en trasslig barndom där fotbollen tidigt fick en central betydelse och hur han till slut fick klartecken att "skriva om allt".

Lärt Sverige läsa

Boken har enbart i Sverige sålts i 700 000 inbundna exemplar och hittills getts ut i 22 länder. En av frågorna till David Lagercrantz var hur vi ska minnas Zlatan den dag han inte längre är fotbollsspelare.

– En helt ny generation har plötsligt börjat läsa böcker. Han är killen som fick Sverige att börja läsa och för det ska vi minnas Zlatan, svarar David Lagercrantz.

Gyckel och allvar

Via gyckleri i foajén får besökarna ta sig vidare in i museet för att bland annat följa museipedagogen Lena Lindgrens sista guidning av Mattias Klums fotoutställning "Vår tid på jorden".

Workshops, föredrag och musik väntar under dagen. Och man kan också ta chansen att titta in i hemliga rum, som magasinen nere i museets källare, Rhyseliusgården med stenhuset från 1400-talet alldeles i närheten eller kryptan i Sankt Larskyrkan.

Nå en bred publik

Projektledaren Lars H Jonsson håller i trådarna för Humanistdygnet och var med från dess första timme på lördagsmorgonen.

– Mina förväntningar är inte att det ska komma tusentals människor. Däremot vill vi nå ut till en bred och blandad publik. Därför är det bra att det finns program på flera håll i stan som i biblioteket, dit fler hittar naturligt än till museet.

Blir det ett Humanistdygn även nästa år?

– Att det här blir ett väl fungerande och publikt bra Humanistdygn betyder mycket för fortsättningen. Om det blir en fortsättning är inte bestämt, inte heller om det i så fall blir varje eller vartannat år. Men alla samverkande parter är positiva till att vi är igång igen och vi är nöjda med upplägget och programmet. Det bådar gott för framtiden, säger Lars H Jonsson, som till vardags jobbar på programmet för Kultur, samhälle och mediegestaltning (KSM) vid Linköpings universitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om