Visste du att tusentals svenskar det senaste halvåret låtit Telia spåra misstänkta samtal, bara för att finna säljföretag bakom de tysta samtalen? Eller att polisanmälningar strömmar in från människor som oroats av tysta uppringare med nummer som nummerpresentatören inte ser? Nej, antagligen är det något som du, liksom flertalet teleabonnenter, inte känner till eftersom varken Telia eller telemarketingbolagen valt att berätta om det.
Men så här ligger det till:
I sin strävan att effektivisera sin telefonförsäljning har allt fler svenska telemarketingföretag börjat använda en teknik som deras amerikanska motsvarigheter använt sig av länge och som bygger på att företagets datorsystem inte bara väljer ut kunder, utan också ringer upp dem. Bara linjer där mottagaren svarar kopplas fram till telefonförsäljarna, som därigenom slipper invänta svar som kanske aldrig kommer.
Problemet är bara att datasystemet räknar med en viss andel uppringningar som aldrig besvaras i andra änden. När det då inträffar att fler telefonabonnenter svarar än vad datorn räknat med, ja då räcker inte antalet säljare till och överblivna samtal" kopplas ned igen av datorn. I din lur klickar det som om någon lägger på så fort du svarat med ditt namn eller telefonnummer.
Ralph Arnestig, chef för Telias avdelning för kundrelationer, bekräftar att det här är ett nytt fenomen som växer i omfattning just nu:
- Det här är ett stort problem för konsumenterna, det råder det inget tvivel om. Vi har fått oerhört många samtal om det här det senaste halvåret.
Många uppfattar ringandet som hotfullt, eftersom det ligger nära till hands att tro antingen att någon ringer och terroriserar med flit, eller att det är inbrottstjuvar i färd med att förbereda inbrott i hem där ingen svarar.
- Jag tycker det är anmärkningsvärt att många telefonförsäljare gömmer sig bakom skyddade telefonnummer, säger Ralph Arnestig.
Det Telia erbjuder kunder som råkat ut för detta är att spåra samtalen, vilket kan göras både bakåt och framåt i tiden. Utnyttjandet av den möjligheten har formligen exploderat det senaste halvåret, och i de flesta fall leder spårningen till namnet på ett telemarketingföretag.
Men spårning är inte gratis. 895 kronor kostar varje lyckad spårning, misslyckas den så kostar det ändå 500 kronor.
- Det här är ett jätteproblem för oss också, säger Ralph Arnestig på Telia.
Men ni tjänar ju å andra sidan pengar på varje samtal, oavsett om det är en dator eller människa som ringt.
- Jo det är klart att varje gång ett samtal kopplas upp så tjänar vi på det, men de pengarna äts snabbt upp om vi tvingas lägga en massa tid och energi på oroliga kunder. Det är väldigt många spåringar som leder just till telefonförsäljningsföretag och det känns ju ganska onödigt.
Ändå har Telia inte gjort något större väsen av problemet, i alla fall inte offentligt. Kontakter har däremot tagits direkt med telemarketingbolagens båda intresseorganisationer. Såväl Svenska callcenterföreningen som Sveriges telemarketingförening, Swedma, har fått påstötningar från Telia. Påstötningar som än så länge inte lett till annat än att parterna inlett en diskussion" om saken, berättar Swedmas vd Per Anders Prabert:
- Vi är medvetna om att det finns ett problem som nyligen kommit upp till ytan, men vi diskuterar nu att ta fram branschregler för detta.
Är det rimligt att fortsätta med de här automatuppringningarna när det sprider oro bland de uppringda?
- Jag tror inte att det här problemet kommer att bli så stort eftersom vinsterna som bolagen gör på det här systmet egentligen inte är så stora. Men vi ställer inte upp på att förbjuda automatiserade samtal.
Några förbud finns idag inte, däremot skrivningar i Marknadsföringslagen som ger konsumenten rätt att ändå sätta viss press på företagen. Där framgår nämligen att automatiserade uppringningar via telefon eller fax bara får användas om mottagaren godkänt detta i förväg. Det är inget som Per Anders Prabert nämner när Corren talar med honom, men på Konsumentverket bekräftar juristen Anna Montelius att automatiska uppringningar till folk som inte godkänt dem är olagliga.
Däremot är det inte mycket som Konsumentverket kan göra i enskilda fall:
- Om vi inte vet vem som ringt kan vi inte ingripa mot någon, säger Anna Montelius som hittills bara känner till två ärenden på verket som rör den här typen av avbrutna telefonsamtal.
Hennes råd till konsumenter som råkat ut för dem är istället att låta Telia spåra uppringaren, och att därefter, om det är ett telemaretingbolag som ringt, kräva att uppringaren står för spårningsavgiften. När väl uppringarren är spårad går det också att göra en anmälan till Konsumentverket.
- Vi tar gärna emot anmälningar om vi vet vem som ska anmälas, säger Anna Montelius.