Lungsjuk har blivit sämre

Flyttad till Karolinska sjukhuset i Stockholm.

En av arbetarna vid Gärstadverken har blivit sämre och flyttats till Karolinska sjukhuset i Stockholm.

En av arbetarna vid Gärstadverken har blivit sämre och flyttats till Karolinska sjukhuset i Stockholm.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2015-03-30 13:37

Det var i mitten av mars som den första arbetaren vid den nya Lejonpannan på Gärstadverket insjuknade. Därefter blev ytterligare en anställda sjuk. När ytterligare tre blev dåliga valde Universitetssjukhuset och Tekniska verken att gå ut med en varning till samtliga arbetare.

Det handlar om vanliga pneumokocker som gett dem en aggressiv form av lunginflammation.

Sammanlagt insjuknade fem personer, varav två allt sedan dess vårdats på US.

En av patienterna blev i fredags sämre och transporterades till Karolinska sjukhuset i Stockholm som har en så kallas ECMO-maskin (Extra Corporeal Membrane Oxygenation) en avancerad form av hjärt-lungutrustning.

– Lungkapaciteten blir mindre vid lunginflammation och patienten behöver en höjd koncentration syre. Den här utrustningen hjälper till att pressa i luften, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind på US.

I samband med insjukningarna skickade US prover till Folkhälsomyndigheten som nu konstaterat att det rör sig om vanliga pneumokocker, som i ovanliga fall ger ett aggressivt förlopp.

Kvar i Linköping finns den andra patienten som fortfarande intensivvårdas, men sakta blivit stabilt bättre.

Eftersom ingen mer insjuknat på Gärstadverken tycks faran vara över för ytterligare smittspridning. Britt Åkerlind ser ingen koppling till arbetsplatsen, eftersom smittan uppenbarligen går från person till person. Fortfarande gäller dock att om någon på arbetsplatsen får liknande symtom så ska man söka vård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!