Gyllenvaruhuset byggdes 1968 och ritades av arkitekten Gustaf Kaunitz. Nu vill fastighetsägaren bygga ut huset på höjden. Hur många våningar det rör sig om har man inte preciserat.
– Än så länge håller vi allt väldigt öppet. Vi vill göra det här i dialog med kommunen, säger Jonas Thyrsson, fastighetsutvecklingschef på Lundbergs.
Varför vill ni bygga ut Gyllenhuset?
– Vi vill öka attraktiviteten kring våra fastigheter i centrum. Vi ser en väldigt intressant utvecklingspotential i Linköping. Det visar vi ju inte minst genom att vi bygger Link Business center vid Stångån.
Lundbergs har valt ut två arkitektfirmor, Sandellsandberg och BAU, som ska rita varsitt förslag. Men först vill Lundbergs veta mer om hur kommunen ser på det hela.
– Det är ju ett hus som anses bevarandevärt och det kommer därför att finnas vissa restriktioner och krav på hur vi kan utveckla det. Därför vill vi ha en dialog innan vi ritar något, säger Thyrsson.
I en inventering som kommunen gjorde 2014 klassades Gyllenhuset som en "byggnad av betydande kulturhistoriskt värde". Det är den allra högsta klassen av fem, samma som till exempel slottet och domkyrkan.
Linköpingshistorikern och förre stadsantikvarien Gunnar Elfström skrev så här i en artikel i Corren 2008: "Pärlan bland byggnaderna invid Lilla torget är det av Kaunitz 1968 ritade så kallade Gyllenhuset. Varje detalj på dess fasad är genomtänkt. Personligen tror jag att Lilla torget är ett framtida kulturminne. Det kommer med åren att betraktas som en sevärdhet."
Det blir samhällsbyggnadsnämnden som kommer att få ta ställning till Lundbergs byggplaner. Nämndens ordförande Muharrem Demirok (C) är entusiastisk.
– Det här var den absolut bästa julklappen för en stadsutvecklare. Den senaste tiden har jag pratat med många krögare och butiksinnehavare som säger att de går mot konkurs och varnar för ett stängt centrum om inget händer snart. Det är redan många butikslokaler som gapar tomma. Lundbergs visar nu att de tror på Linköping och en fortsatt stark stadskärna. Det känns jätteskönt, säger Demirok.
Hur ser du på att det är en byggnad som kommunen bedömt ha "betydande kulturhistoriskt värde"?
– Jag vet att Gyllenhuset av en del är ansedd som en skyddsvärd byggnad. Men jag tror också att det är väldigt många som inte har samma känslor kring den. Det måste finnas en möjlighet att uppgradera en byggnad till något som både bevarar det gamla men också tillför något nytt.
Tidigare har Botrygg ansökt om att få bygga tre våningar ovanpå Lindexhuset vid samma torg. I samråd med kommunen har Lundbergs i sin detaljplaneansökan tagit med även Gränden och huset med bland annat Systembolaget och Cervera. Det innebär att alla byggnader runt torget kommer att utredas.
– Det ger oss en chans att ta ett samlat grepp kring torget. Kommunens primära uppgift är inte att utveckla fastigheter utan att utveckla platser. Har vi aktörer som vill bidra till det måste det prioriteras. Därför skulle jag påstå att det här kommer att få högsta prio och en snabb behandling, säger Demirok.
Är inte Lilla torget redan ett ovanligt levande torg – med butiker, stor uteservering och fontän?
– Jo, men det räcker med att det blir lite mörkt så blir det ganska snabbt en tom plats – och därmed också en otrygg plats. Vi har fått indikationer på att torget upplevs så.