Luncher ska få nya svenskar att känna sig hemma

En gång i månaden träffas både de som bara kan några ord på svenska och de som bott i Sverige i hela sina liv. I en timme äter de lunch tillsammans och pratar kring ett relevant tema – så kallad Språklunch.

Här sitter två etablerade svenskar och tre nya svenskar. Det är Alicia Liu, Johanna Berg, Patience Nenrot Shok-Stephen, Pia Malmberg och Chung-Chuan Lai.

Här sitter två etablerade svenskar och tre nya svenskar. Det är Alicia Liu, Johanna Berg, Patience Nenrot Shok-Stephen, Pia Malmberg och Chung-Chuan Lai.

Foto: Hadeel Ibrahim

Linköping2022-07-03 11:00

I ett samarbete mellan fastighetsbolaget Sankt Kors och mötesplattformen Vi ses språkvänner startades Språklunch 2018. Konceptet går ut på att nya samt etablerade svenskar bjuds på mat, träffas, samtalar och knyter jobbkontakter.

Under pandemin fick Språklunch pausas av förklarliga skäl. Nu har det integrationsfrämjande initiativet startats på nytt. Den här gången håller Språklunch hus i Spektrum i Ebbepark.

– Vi försökte hitta olika sätt att jobba med integration och kom fram till språklunchidén. Att sitta tillsammans, äta en bit mat och prata är en ganska låg tröskel, säger Linn Lichterman, community manager i Ebbepark.

undefined
"Det är en bra blandning av etablerade och nysvenskar", säger Linn Lichtermann, community manager, Ebbepark.

Den 22 juni var det dags för den tredje språklunchen efter pandemiuppehållet. Det blev 30 anmälda med en stor blandning av bakgrunder, åldrar och utbildningsnivåer. Besökarna fick ta för sig av maten och slå sig ner för att prata svenska.

undefined
Antalet besökare ökar för varje gång. Första tillfället kom det 20 personer, följt av 25 och på den tredje språklunchen kom det 30 personer.

På varje språklunch pratar besökarna kring ett tema. Det kan handla om mat, husdjur eller högtider. När tidningen gjorde ett besök samtalade deltagarna om semester. Att ha mörkläggande gardiner och vädra rummet var några av tipsen som nysvenskarna fick för att kunna sova under de långa, ljusa nätterna i Sverige.

undefined
Samuel Teklu, Osan Teklu, Lula Gondera och Abiel Teklu kommer från Eritrea och är på Språklunch för första gången.

Vid första bordet sitter en blandning av svenskar, ukrainare, sydamerikaner och tanzanier.

Svitlana Demchyshyna kom till Sverige för tre månader sedan. Att hon kom just till Linköping beror på att dottern har bott här i 12 år. 53-åringens svenska imponerar alla som sitter vid samma bord.

– Vi som ukrainska flyktingar har inte rätt att gå på SFI, men jag läser hemma varje dag, säger Svitlana.

Svitlana har två utbildningar, en inom biomedicin och en annan inom ekonomi. Hon vill gärna fortsätta jobba inom biomedicin när hon är klar med språket.

Bredvid Svitlana sitter Olga Pokhyla som också kommer från Ukraina och har varit i Sverige lika länge som Svitlana. Olga har jobbat med HR och marknadsföring och vill också fortsätta inom samma yrke.

– Arbetsförmedlingen har sagt till mig att mina chanser att jobba i samma bransch som innan är minimala, men jag tror att allt är möjligt, säger Olga.

undefined
Svitlana Demchyshyna och Olga Pokhyla kommer från Ukraina och har varit i Sverige i tre månader.

Vid samma bord sitter Risper Gerald Yusuph och Hans Pamphil Luzinge från Tanzania. Hans kom till Linköping för att studera på universitetet och Risper följde efter. Efter utbildningen fick Hans jobb som elektronikingenjör. Risper läste företagsekonomi och söker nu jobb.

– Jag tror att jag måste förbättra min svenska först, jag kommer att behöva det för att kommunicera med kunder, säger Risper.

Vad tycker du om Sverige?

– Det är möjligheternas land, sedan är det bra med demokrati, säger hon.

undefined
Hans Pamphil Luzinge och Risper Gerald Yusuph kommer från Tanzania. Hans jobbar som ingenjör. Risper vill förbättra svenskan medan hon söker jobb.

Vid ett annat bord sitter Alicia Liu och Chung-Chuan Lai. Paret kommer från Taiwan, men hittade varandra i Sverige.

undefined
Här sitter två etablerade svenskar och tre nya svenskar. Det är Alicia Liu, Johanna Berg, Patience Nenrot Shok-Stephen, Pia Malmberg och Chung-Chuan Lai.

– Jag hade utbytesstudier i Sverige och träffade Chung i studentkorridoren kort innan jag skulle tillbaka till Taiwan. Vi bestämde att hålla kontakten och se om vi skulle klara ett långdistansförhållande. Nu är vi gifta och bosatta i Linköping, säger Alicia.

Vid sista bordet sitter Anna Druid. Hon representerar gruppen etablerade svenskar.

– Jag är här för att jag är väldigt nyfiken på människor. Jag tycker att vi har allt att vinna på att våga vara nyfikna på andra, säger hon.

undefined
Anna Druid, etablerad svensk. Linn Lichtermann, samordnare på Ebbepark och Hargita Horvat, projektsamordnare på "Vi ses språkvänner".

Språkluncherna tar ett sommaruppehåll och är åter i augusti.

– Alla är välkomna, men man måste anmäla sig, säger arrangören Linn.

Sankt Kors

Dotterbolag till moderbolaget Stadshus AB som ägs helt av Linköpings kommun. Bolaget har som uppgift att främja utveckling och tillväxt i Linköping. 

Bolaget har i sin tur flera dotterbolag varav Vreta Kluster AB och Dukaten parkering, är två av dem.

Bolagets vd heter Anna-Maria Jakobsson och styrelsens ordförande Gunnar Broman (L).

Området Ebbepark, kallades tidigare för Wahlbecksområdet. I dag finns ett 50-tal företag, vårdcentral, apotek och djursjukhus på området.

Källa: Sankt Kors

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!