Luna Manuela De Los Rios, 24 år, hade tänkt sig ett vanligt arbetsliv. Gå till jobbet 8-17 och få en lön i slutet av månaden.
Men för tre år sedan läste hon boken "Rich dad, poor dad : what rich teach their kids about money".
– Det var något helt annorlunda. Jag insåg att genom att lära mig investera kan jag bestämma över min tid och energi. Med ekonomisk trygghet kan jag göra vad jag vill.
Det dröjde ett år innan hon vågade investera på börsen. Via Linköpings universitet, där hon i dag studerar, kom hon i kontakt med föreningarna Unga aktiesparare och Börsgruppen.
– Först förstod jag ingenting av alla nyckeltal, haha. Men snart lärde jag mig grunderna och vågade göra mina första investeringar.
I dag är hennes mål att vara ekonomiskt oberoende när hon fyller 45 år. Tills dess planerar hon att spara ihop en miljon kronor i rena pengar, för att sedan kunna leva på avkastningen från sin förmögenhet.
Med hjälp av en kalkylator, och en beräknad avkastning på åtta procent, har hon räknat ut hur mycket hon behöver spara varje månad.
– Just nu sparar jag bara 2000 kronor i månaden till just det här målet, men när jag arbetar kommer jag att spara mer.
I början handlade Luna med aktier, men snart insåg hon att det inte passade henne.
– Jag behövde lägga alldeles för mycket tid på att analysera företag för att förstå vad det var jag köpte.
I dag sparar hon i fondroboten Lysa, där pengarna automatisk placeras utifrån olika kriterier som Luna satt upp, till exempel när hon vill ha pengarna och hur stor risk hon är beredd att ta. Luna har för tillfället två olika sparande: Ett för att bli ekonomiskt oberoende, och ett för att betala av CSN-lånet. Uppdelningen är 80 procent aktier och 20 procent ränta respektive 40 procent aktier och 60 procent ränta.
Det finns kritik mot fondrobotar. En är att avkastningen kan se högre ut i prognosen än vad den faktiskt är, eftersom man inte räknat in inflationen.
Men Luna tycker ändå att fördelarna med fondrobotar överväger nackdelarna.
– Avgiften är låg om man jämför med en vanlig fondförvaltare. Jag sparar regelbundet och långsiktigt. För att orka fortsätta måste det vara smidigt.
För civilekonomstudenten Nicole Backman växte intresset för ekonomi när hon började studera civilekonomi på LiU. Hon månadssparar (och pensionssparar trots att hon endast är 21), men till skillnad från Luna tar hon lägre risker. Hon har inget tydligt mål, men förmodligen kommer pengarna att gå till en egen bostad.
– Jag vill lära mig mer för att våga handla med aktier. Men just nu, med tanke på allt som händer i världen, har jag valt att ha mycket pengar på vanliga sparkonton. Räntan är låg, men det känns tryggt.
Studentlivet är för många en fattig tid. Hur kan ni spara så mycket som ni gör?
– Jag tänker tvärtom! Det är nu vi kan spara. Hyran i en studentlägenhet är lägre. Bor man i korridor slipper man dessutom betala på sommaren. Och det finns mängder av studentrabatter. Studenttiden är en perfekt tid att börja placera pengar, säger Luna.
I dag sitter hon med i styrelsen för Unga aktiesparare Linköping, och Nicole är en av projektledarna till studentevenemanget Women's Finance Days (se faktaruta).
– Som studenter har vi tid och chans att lära oss om aktiemarknaden. Det finns många bra föreningar och event. Ju äldre man blir desto svårare är det nog att ta tag i sitt sparande, säger Nicole.
Båda tar fullt studielån – något de tycker att alla borde göra eftersom räntan är så låg.
– CSN är det bästa lånet du kan ta. Hela beloppet går inte åt, oavsett om du jobbar eller inte. I så fall är man inte så duktig på ekonomi, säger Nicole.
Tankesmedjan Ownershift uppskattar att kvinnor äger hälften så mycket som män i Sverige. Då innefattas ägande av till exempel mark, skog, bilar, företag och fastigheter. På börsen är siffran ännu lägre: Endast 32 procent av det privata aktieinnehavet i Sverige kontrolleras av kvinnor.
– Vi kvinnor vågar inte ta samma risker som män. Men samtligt är vi duktiga på att aktiespara eftersom vi tänker långsiktigt, säger Luna.
Både hon och Nicole tror att kvinnligt ägande kommer att öka framöver.
– Men vi måste våga prata om pengar, ekonomi och sparande. Ökar ägandeskapet bland kvinnor ökar också jämställdheten. Ekonomisk trygghet gör att kvinnor kan lämna relationer eller jobb de inte trivs med, säger Luna.