COP 15 i Montreal inleddes i förra veckan. Lova Eveborn anlände till Kanada innan förhandlingarna startade. Hon kommer från Linköping men läser till vardags en master i marinbiologi vid Göteborgs universitet.
– Jag är på plats som nordisk ungdomsrepresentant för biologisk mångfald, säger hon.
Totalt finns 18 ungdomsrepresentanter på plats från de nordiska länderna. Exempel på punkter som gruppen planerar att bevaka är mänskliga rättigheter och långsiktigheten i avtalet, berättar Lova. Den nordiska ungdomsgruppen ingår i sin tur i en global grupp med ungdomsrepresentanter.
Från Sverige deltar totalt fem representanter. En av dem är Linköpingsbon Oliwer Schultz som anslutit sig till ungdomsdelegationen under veckan.
De kommande dagarna väntas långa möten och förhandlingar och ungdomarna har redan haft möten med delegater och representanter för olika länder och organisationer.
– Några av representanterna har till exempel träffat António Guterres (generalsekreterare för FN), säger Lova.
Hur är det att vara med på plats?
– COP är ett jättestort möte och det är många saker som händer samtidigt. Men om man ser till förhandlingarna är de ganska formella. Länderna begär micken och så måste man ha koll på vad som förhandlas för annars går det över ens huvud, säger Lova.
Under förhandlingar enas parterna om skrivelser i texten som ska bli det slutgiltiga avtalet. Lova beskriver att det sker i realtid i ett dokument. Är det ett ord eller stycke som en part som inte håller med om så markeras det med hakparantester. Utifrån det sker sedan förhandlingar för att komma överens. Det avtal som man kommer överens om nu ska gälla fram till 2030.
Hur viktigt skulle du säga att det är att ni finns på plats som ungdomsrepresentanter?
– Det är jätteviktigt för unga har möjlighet att lyfta ett annat perspektiv och pusha för höga ambitioner, säger hon.
Representanterna baserar sina positioner på en stor undersökning där unga delade med sig av sina åsikter om biologisk mångfald.
Toppmötet pågår fram till 19 december men enligt Lova finns det redan nu indikationer på att det kan dra ut på tiden.
– Det är mycket som länderna inte kommer överens om, säger hon.
För att ett avtal ska kunna nås krävs det att parterna ska kunna enas.
– När det är klart kommer 196 länder vara överens om allt som står där, säger hon.