Linköpingstjej på toppmötet: "Coolt att vara på plats"

Med på klimattoppmötet i Glasgow finns 23-åriga Lova Eveborn från Linköping.
"Jag hoppas att vi kan se handlingar efter mötet", säger hon.

Lova Eveborn från Linköping är på plats på COP26.

Lova Eveborn från Linköping är på plats på COP26.

Foto: Privat

Linköping2021-11-09 21:00

Klimatkonferensen COP26 i Glasgow har gått in på sin andra vecka. Tillsammans ska världens ledare försöka nå överenskommelser som gör att målen i Parisavtalet uppnås.

Med på mötet finns 23-åriga Lova Eveborn från Linköping. Hon deltar för WWF Sweden Youth som nordisk ungdomsrepresentant för biologisk mångfald.

– COP är väldigt viktigt om det leder till att vi faktiskt får se seriösa åtaganden från länder både under men framför allt i genomförandet efteråt. Det får inte bara bli blablabla av konferensen, säger hon.

Lova Eveborn säger att det på plats pågår officiella förhandlingar om avtalet, vid sidan av dem konferens och mingel.

– Det är mest där som jag kunnat vara hittills, säger hon.

– Det är coolt att vara på plats.

Har du träffat på någon särskilt intressant person?

– Ja, jag träffade FN:s särskilda sändebud i havsfrågor.

Hon säger att de diskuterade framtiden för haven och hur man ska kunna förmedla havsfrågor.

Till vardags läser hon marina vetenskaper på Göteborgs universitet men gör just nu ett utbytesår i Skottland. Hon säger att de får läsa om allt häftigt som finns i haven – men också om hur allt gradvis blir sämre.

– Ju snabbare man reagerar, desto ljusare kommer framtiden att bli. Ju längre vi väntar, desto svårare kommer konsekvenserna att bli, säger hon.

Enligt henne måste de mer utvecklade länderna ta större ansvar och de andra måste få en möjlighet att bygga upp sina samhällen. Hon säger att vi även behöver värna urfolken. De utgör mindre än fem procent av världens befolkning – men på de platser där de bor finns runt 80 procent av den biologiska mångfalden.

Hon berättar att hon engagerat sig på olika sätt länge och varit med i olika föreningar.

– Sedan började jag att känna att jag hittade rätt när jag kom till WWF och började att rikta in mig på biologisk mångfald. Det hänger ihop med allt liv på vår planet, säger hon.

Enligt henne behöver man kunna hålla frågorna om den globala uppvärmningen och den biologiska mångfalden i huvudet samtidigt. Uppvärmingen riskerar enligt henne att bidra till extremväder i framtiden. Samtidigt, ju fler arter vi har, desto fler kan ha möjlighet att anpassa sig till varmare temperaturer och överleva på sikt. Utöver det finns det enligt henne ytterligare en etisk aspekt att ta hänsyn till:

– Vi har inte rätt att utrota arter, utan alla har rätt till att finnas till för sin egen skull.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!