Löning och Black Weekend – så många lockades till butik

En annorlunda helg är till ända för handeln: Black Weekend, lönehelg och uppmaning om att undvika butiker. I-huset tappade en tredjedel av sina besökare.

Så här såg det ut inne i I-huset på Tornby i Linköping vid lunchtid på söndagen.

Så här såg det ut inne i I-huset på Tornby i Linköping vid lunchtid på söndagen.

Foto: Julia Djerf

Linköping2020-11-29 16:35

Fysisk shopping i butik eller inte har för många blivit en samvetsfråga. Folkhälsomyndigheten är tydlig med att östgötarna ska undvika icke nödvändiga besök i handeln för att minska smittspridning. Samtidigt som alla ombeds ta ansvar, infaller de årliga shoppingdagarna "Black Weekend" som vanligt en månad före jul.

På Correns Facebooksida pågår intensiva diskussioner kring vad som är lämpligt. Någon beskriver sin fasa över hur innerstaden fullkomligt "svämmade över av folk" i fredags. "Shopping går alltså före människors liv och hälsa", skriver en person och "Men om man inte är sjuk kan man ju inte smitta någon", skriver en annan. Många tar ställning mot besök i fysiska butiker.

undefined
En "normal" lönehelg kan den stora parkeringen framför I-huset vara helt fylld. Visst fanns många fordon på plats på söndagen, men också vissa luckor.

Den gångna helgen har för I-huset på Tornby inneburit ungefär 30 procent färre besökare jämfört med samma helg tidigare år.

– Vår upplevelse är att det har flutit på bra och att man har kunnat hålla den sociala distansen. Det har varit ett jämnt flöde av besökare, säger centrumchefen Jessica Lundmark.

För att undvika trängsel har extra centrumvärdar funnits på plats för att påminna besökare om avstånd. Vissa butiker har begränsat antal kunder och utropen i gallerian om distans kommer tätt. Inför stora shoppinghelgen lanserade de också en möjlighet att ringa ut varor till besöksparkeringen.

– Som en "drive-thru" kan man säga. Än så länge är ett 20-tal butiker med, men vi hoppas att fler ansluter för vi ser det som en långsiktig plan för handeln.

undefined
För att göra det tydligare för besökarna var man ska gå in i gallerian har entrén begränsats med ett räcke på mitten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!