Ett förband som hjälper sår att läka och är fritt från animaliskt material. Det är en av de produkter som S2Medical tagit fram och tillverkar i fabriken i Linköping.
Företaget börsnoterades år 2018. Med profilen Leif G.W. Persson bland de tidiga investerarna rönte man i början en del medial uppmärksamhet. Men med tiden har det gått allt knackigare.
Den 26 september beviljades företaget rekonstruktion av tingsrätten. Förfallna skulder uppgick då enligt handlingar som inkommit till rätten till runt 10,6 miljoner kronor, och de har nu frusits. Att man hamnat i den här situationen beror främst på pandemin, menar vd Petter Sivlér.
– Det gjorde att mycket av vår personal inte kunde vara ute och träffa kund, och i och med att vi har ny teknik måste man vara ute och utbilda kunderna. Vi fick inte den accessen till kunder som vi ville. Sen har vi halkat efter.
Hoppet står nu främst till storföretaget Abena, som tillverkar och levererar sjukvårdsprodukter, och har verksamhet i runt 100 länder. En möjlighet är att bolaget betalar en summa för att ta över produktion och distribution av S2Medicals förband Epiprotect.
– Så att det finns en stor organisation som man blir en liten del av, men att de har hand om all logistik runt. Det blir mycket mer kostnadseffektivt.
Tanken är att produktionen ska fortsätta i Linköping även under Abenas flagg.
– Förhoppningsvis kan vi komma upp i riktigt stora volymer och Linköping kan bli en ännu viktigare spelare i att hjälpa folk med sår.
Hur ser du på risken för att era intäkter blir märkbart mindre när Abena ska ha sin del av de vinster produkten skapar?
– Det blir alltid ett givande och tagande i alla beslut man tar, säger Sivlér och betonar att det ännu inte finns någon uppgörelse om hur vinsterna ska fördelas mellan företagen.
– Vi har ju hellre en liten del av något jättestort än en stor del av någonting litet.
Företaget för även dialog med investmentbolaget PGAB. Exakt vad det kan landa i är ännu oklart.
– Det kan vara alltifrån en annan lånelösning till att de hjälper till med expertis i vissa frågor.
Petter Sivlér kan ännu inte säga när processen kommer att vara klar. Förhoppningen är att det ska ske inom den tremånadersperiod som man till en början har på sig för att avsluta rekonstruktionen.
– Det känns som att vi har kommit ganska långt i den här processen.