Löfven: "Det är bara att gneta på"

Regeringen tillsätter nu en utredning för ett helt nytt skydd för anställda som riskerar jobben under lågkonjunktur. Det berättade statsminister Stefan Löfven på Industridagen.

Statsminister Stefan Löfven (S) på Industridagen i Linköping.

Statsminister Stefan Löfven (S) på Industridagen i Linköping.

Foto: Ulrik Svedin

Linköping2018-02-05 15:19

Löfven tog även fram flera goda exempel, som Northvolts uppbyggnad av batteritillverkning i Sverige. Samtidigt noterade han att Sverige inte får stå still, bara för att det går bra.

– Det är bara att gneta på, sa han.

Flera gånger återkom Löfven till finanskrisen 2008 och hur industrierna stannade upp.

– Det jag slogs av var tystnaden på fabrikerna. Där det ska höras ljudet av truckar och man ska känna den goda doften av svetsrök, där var det tyst. Jag mötte oroliga IF Metall-medlemmar och frustrerade företagare. Dit ska vi inte igen! Han talade om att vägen till framgång kommer att vara utbildning.

– Alla som kan ska jobba. Och det ska vara trygga anställningar. Det finns de som vill sänka lönerna, men vilken tillverkning får vi om man sänker lönen? Vi ska konkurrera genom att vi är bäst, med trygga anställningar och lön som man kan leva på.

Och så släppte Löfven en nyhet. Regeringen ger Anders Ferbe, tidigare IF Metall-ordförande, i uppdrag ska undersöka en helt ny lösning vid lågkonjunktur. Planen är att kompensera företag som inte säger upp personal och i stället ger de anställda färre jobbtimmar, med ekonomiskt stöd. Förutsättningen är att de anställda väljer att utbilda sig.

Kompetensbristen är den stora frågan, alltså att många inte kan söka de jobb som behövs i dag. Inte minst invandrare som står för en stor del av arbetslösheten. Statsministern nämnde Teknik-college och Kunskapslyftet.

– Tillgänglighet till utbildning är viktigt. Kunskapslyftet omfattar nu 70 000 platser. Det vill vi utöka till 90 000 utbildningsplatser.

Och han gick även så långt att han kritiserade vissa gymnasieutbildningar som inte leder till jobb:

– Det ska vara möjligt att välja. Men man måste också kunna vara ärlig mot ungdomarna och tala om att den här utbildningen leder till jobb och den här leder till arbetslöshet, sa statsministern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!