– För första gången ger kommunen ett löfte till en stadsdel. Under våren har vi, polisen, flera fastighetsägare, näringslivet, trossamfunden och civilsamhället samarbetat, genom en så kallad platssamverkan, för att kartlägga problem och få en gemensam bild över vilka insatser saknas eller behöver samordnas, säger Niklas Borg (M), kommunstyrelsens vice ordförande.
Sammanlagt har 31 aktörer deltagit i samarbetet, men det är kommunen och 16 parter som ger det här medborgarlöftet.
De problem som har identifierats är flera. Kvinnor känner sig mer otrygga utomhus på kvällstid än män. Skäggetorpsbornas tillit till det svenska samhället är låg. Nästan 70 procent av barn mellan 0 och 17 år lever i ekonomisk utsatthet – vilket är betydligt högre jämfört med andra stadsdelar i Linköping. Det i sin tur leder till att de unga lättare kan rekryteras till kriminalitet för att snabbt få pengar till mat och kläder.
Därför lovar kommunen och parterna att tillsammans jobba för att minska rekrytering av barn och unga till kriminalitet; öka tryggheten och trivsel i offentliga miljöer i Skäggetorp samt öka medborgarnas tillit till samhället.
– Att Skäggetorp är ett utsatt område är inte bara ett problem för Skäggetorpsborna, utan för hela Linköping. Förbättras situationen i Skäggetorp ökar tryggheten och sammanhållningen i hela kommunen, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande.
Roger Lönnqvist, kommunens säkerhetssamordnare och ansvarig för platssamverkan i Skäggetorp, berättar om konkreta insatser för ungdomar:
– Lejonfastigheter erbjuder 18 sommarjobb till ungdomar, både i år och nästa år. Ikea kommer att erbjuda praktikplatser med målet att fler ska kunna komma in på arbetsmarknaden. Stångåstaden och Victoriahem kommer också att erbjuda sommarjobb. Fler föreningar som är aktiva i Skäggetorp kommer att ordna aktiviteter för barn och ungdomar.
Att öka Skäggetorpsbornas tillit till samhället och därmed också minska risk för desinformation är av stor vikt. En av de som själv ska göra konkreta insatser är Ann-Christine Rehnström, chef lokalpolisområde Linköping:
– Vi från polisen kommer att vara närvarande på föräldramöten på alla skolor och vi kommer att knacka på dörren till många familjer för att prata med dem, skapa en dialog och öka deras förtroende för oss, säger hon.