Löfte: Stadsdelen ska lyftas – stämpel som utsatt område ska bort

Kvinnor är otrygga på kvällar och barn riskerar hamna i kriminella kretsar. Nu lovar Linköpings styre (M+S) alla Skäggetorpsbor att kommunen ska göra allt för att utveckla området. Målet är att det inte ska klassas som ett särskilt utsatt område 2026.

Glada miner när Niklas Borg (M), kommunstyrelsens vice ordförande, Ann-Christine Rehnström, chef lokalpolisområde Linköping, Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande och Roger Lönnqvist, kommunens säkerhetssamordnare och ansvarig för platssamverkan i Skäggetorp, avger kommunens löfte till medborgare i Skäggetorp.

Glada miner när Niklas Borg (M), kommunstyrelsens vice ordförande, Ann-Christine Rehnström, chef lokalpolisområde Linköping, Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande och Roger Lönnqvist, kommunens säkerhetssamordnare och ansvarig för platssamverkan i Skäggetorp, avger kommunens löfte till medborgare i Skäggetorp.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Linköping2024-06-11 19:30

Nyheten i korthet

  • Linköpings styre lovar att utveckla Skäggetorp så att det inte klassas som ett särskilt utsatt område till 2026.
  • Löftet omfattar samarbete med polisen, fastighetsägare och företag som Ikea för att förbättra tryggheten och minska rekryteringen av barn till kriminalitet.
  • Åtgärder inkluderar sommarjobb, praktikplatser och ökade aktiviteter för ungdomar, samt ökad polisnärvaro för att bygga tillit till samhället.

– För första gången ger kommunen ett löfte till en stadsdel. Under våren har vi, polisen, flera fastighetsägare, näringslivet, trossamfunden och civilsamhället samarbetat, genom en så kallad platssamverkan, för att kartlägga problem och få en gemensam bild över vilka insatser saknas eller behöver samordnas, säger Niklas Borg (M), kommunstyrelsens vice ordförande.

Sammanlagt har 31 aktörer deltagit i samarbetet, men det är kommunen och 16 parter som ger det här medborgarlöftet.

De problem som har identifierats är flera. Kvinnor känner sig mer otrygga utomhus på kvällstid än män. Skäggetorpsbornas tillit till det svenska samhället är låg. Nästan 70 procent av barn mellan 0 och 17 år lever i ekonomisk utsatthet – vilket är betydligt högre jämfört med andra stadsdelar i Linköping. Det i sin tur leder till att de unga lättare kan rekryteras till kriminalitet för att snabbt få pengar till mat och kläder.

undefined
Rätt ska vara rätt och polismössan ska sitta som den ska även om det är dags för fotografering. Niklas Borg (M), kommunstyrelsens vice ordförande, Ann-Christine Rehnström, chef lokalpolisområde Linköping, Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande och Roger Lönnqvist, kommunens säkerhetssamordnare och ansvarig för platssamverkan i Skäggetorp, avger här kommunens och polisens löfte till medborgare i Skäggetorp.

Därför lovar kommunen och parterna att tillsammans jobba för att minska rekrytering av barn och unga till kriminalitet; öka tryggheten och trivsel i offentliga miljöer i Skäggetorp samt öka medborgarnas tillit till samhället.

– Att Skäggetorp är ett utsatt område är inte bara ett problem för Skäggetorpsborna, utan för hela Linköping. Förbättras situationen i Skäggetorp ökar tryggheten och sammanhållningen i hela kommunen, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande.

Roger Lönnqvist, kommunens säkerhetssamordnare och ansvarig för platssamverkan i Skäggetorp, berättar om konkreta insatser för ungdomar: 

– Lejonfastigheter erbjuder 18 sommarjobb till ungdomar, både i år och nästa år. Ikea kommer att erbjuda praktikplatser med målet att fler ska kunna komma in på arbetsmarknaden. Stångåstaden och Victoriahem kommer också att erbjuda sommarjobb. Fler föreningar som är aktiva i Skäggetorp kommer att ordna aktiviteter för barn och ungdomar.

undefined
Nu får Skäggetorpsborna för första gången ett statsdelslöfte om att tryggheten ska öka.

Att öka Skäggetorpsbornas tillit till samhället och därmed också minska risk för desinformation är av stor vikt. En av de som själv ska göra konkreta insatser är Ann-Christine Rehnström, chef lokalpolisområde Linköping:

– Vi från polisen kommer att vara närvarande på föräldramöten på alla skolor och vi kommer att knacka på dörren till många familjer för att prata med dem, skapa en dialog och öka deras förtroende för oss, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!