Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande för den fackliga organisationen LO, var inbjuden som gästföreläsare vid frukostmöte på Linköpings flygplats och i den fullsatta lokalen pläderade LO-basen för att Sveriges klyftor mellan rika och fattiga måste minskas.
– Nu ska jag tala om jämlikhet. Kanske det minst givna ämnet när jag ser er som sitter här, sa Thorwaldsson skämtsamt ironiskt till de många mörka kostymerna och tunnhåriga hjässorna i lokalen.
Under sitt anförande skämtade Karl-Petter Thorwaldsson fryntligt och fick flera skratt men budskapet var allvarsamt. LO-ordföranden förde fram att forskning visar att samhällen med stor jämlikhet, alltså med små skillnader mellan rika och fattiga, blir de mest framgångsrika.
– Det finns ingen vinnare med ökade klyftor i samhället, det finns bara förlorare, hör ni det. Ökade klyftor är skitdumt, tro mig! sa Karl-Petter Thorwaldsson.
Han argumenterade emot ståndpunkten att skillnader i samhället får människor längre ner på samhällsstegen att kämpa uppåt, sikta högre, bli mer produktiva.
– Forskning visar att sambandet är tvärtom, hävdade Thorwaldsson och räknade upp fördelar med samhällen med liten ekonomisk segregation:
– Där lever man längre, har lägre barnadödlighet, folk är mindre sjuka, barnen pluggar längre, en större andel av befolkningen gör sig anställningsbar och vidareutbildar sig, man har lägre brottslighet, större tilltro till varandra och större tilltro till samhället, myndigheter och företag, sa Thorwaldsson.
LO-basen uttryckte stor oro över att de ekonomiska klyftorna i Sverige ökar. Fler måste jobba – men LO säger ändå nej till så kallade ”enkla jobb”. Mindre kvalificerade jobb med låga löner är fel metod, hävdar Karl-Petter Thorwaldsson och tog Tyskland som exempel, där lågbetalda enkla jobb införts.
– Nu finns det miljoner tyskar som arbetar heltid men ändå måste få socialbidrag för att försörja sig, sa han.
Till de många näringslivsföreträdarna i publiken sa Thorwaldsson att LO alltid kräver höjda löner för de som tjänar minst på arbetsmarknaden och medgav att det visserligen ger höjda kostnader för arbetsgivare – men det sporrar företag att satsa, utveckla och ligga i framkant för att ha råd att anställda arbetskraften de behöver, är LO:s filosofi.
– Det är det här som är Sveriges framgång och alla tjänar på jämlikhet, sa Karl-Petter Thorwaldsson.
Då frukostmötet var över mumlades blandade omdömen bland åhörarna, från ”jävligt bra” till ”för mycket politisk propaganda”.