Ljungs skola får bättre inomhusklimat till hösten

Ljungs skola går en ny vår till mötes – åtminstone till hösten.

Fin utomhusmiljö. "Skolgården är sagolik och fantastisk", säger Helena Hadfy.

Fin utomhusmiljö. "Skolgården är sagolik och fantastisk", säger Helena Hadfy.

Foto: Pia Molin

LINKÖPING2014-05-20 06:30

Inför risken att drabbas av viten på närmare två miljoner kronor tar barn- och ungdomsnämnden tillsammans med Lejonfastigheter det dåliga inomhusklimatet på Ljungs skola på allvar. Här går 71 elever i tre klasser från fyran till sexan. Skolans äldsta del är precis 100 år och utrustad med enbart självdrag, som gör att det snabbt blir alldeles för kvavt i klassrummen. Till skolstarten i höst måste en ventilationsanläggning vara installerad.

– Det blir ett lyft för hela Ljungs skola. Det är ingen tvekan om att det blir av nu, och det är på tiden. Och ännu bättre blir det med den inre och yttre renovering som görs nästa år, säger rektor Helena Hadfy.

Höga viten hotar

Arbetet med att lösa ventilationen i skolans gamla del har fått ny fart i år och hon berömmer samarbetet med Lejonfastigheter, utbildningskontoret och miljökontoret. Men vägen hit är en segdragen historia. Och för att understryka allvaret väntas bygg- och miljönämnden på torsdag besluta att klassrummen inte får användas efter den 14 augusti om Folkhälsomyndighetens råd om ventilation inte är uppfyllda. Samtidigt föreslås Lejonfastigheter och barn- och ungdomsnämnden var för sig få viteshot på 950 000 kronor.

Åtgärder fördröjts

Ända sedan 2006 har miljökontoret kritiserat inomhusklimat på Ljungs skola. Mätningar visade redan då att ventilationen var undermålig med koldioxidhalter i klassrummen långt över de 1 000 ppm (parts per million) som är högsta tillåtna värde. Att skolans fortsatta existens diskuterats genom åren har fördröjt insatserna. Skolan är dock inte hotad och under 2013 skulle ventilationen ha åtgärdats, men vid årsskiftet hade ändå ingenting gjorts.

Höga koldioxidhalter

Miljökontorets nya mätningar i april visade att koldioxidhalterna i klassrummen var mer än dubbelt så höga mot vad som är tillåtet och som mest 2 658 ppm.

– Självdrag räcker inte för att ge en fullgod luftkvalitet för elever och personal. Med ansvar för arbetsmiljön i skolan kan jag inte acceptera det, säger Helena Hadfy.

Trots allt har dock inga hälsobesvär dokumenterats hos vare sig elever och personal.

– Vi har vant oss och vet inte hur det skulle vara om ventilationen fungerade. Att vädra under rasterna räcker inte och går inte under vintrarna. Eftermiddagarna är jobbiga och den trötthet många känner kan ha med bristen på ventilation att göra och inte att jobbet i sig är arbetssamt, säger Daniel Föghner, en av sex lärare på Ljungs skola.

Centralsystem nödvändigt

Lejonfastigheter har två förslag på hur ventilationen kan lösas. Det ena handlar om separata aggregat i fyra klassrum för 225 000 kronor, det andra om ett helt nytt centralt ventilationssystem för 915 000 kronor.

– Ett centralt aggregat är nödvändigt, annars blir funktionen för dålig med det antal elever som finns i klassrummen. Det är olyckligt att det här inte gjorts för många år sedan. Ljungs skola har aldrig varit aktuell för ett politiskt beslut om nedläggning. Med de åtgärder som är på gång kan den fungera under många år, säger Christer Gunnarsson, sakkunnig på utbildningskontoret – och litar på att åtgärderna blir av i rättan tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om