I ett brev till kommunalrådet Christian Gustavsson (M) vill Medley diskutera alternativa former för hur en ny badanläggning kan byggas och drivas. Som exempel tar de Tyresö kommun där Medley – som ingår i ett konsortium med Tagehus och NCC – har byggt och driver anläggningen Aquarena.
Nytt för Medley– Det här är väldigt nytt fört oss men liknande lösningar finns på några andra ställen i Sverige, säger Cai Perrin, chef för Medleys affärsutveckling.
Konstruktionen kallas OPS, som står för offentlig och privat samverkan. I Tyresö äger inte kommunen anläggningen, men har avtal – 30 år – som reglerar sådant som träningstid för föreningar, simundervisning och verksamhet för skolor. Efter den tiden återgår anläggningen till kommunen för en symbolisk summa, enligt Fredrik Savestål (M) kommunstyrelsens ordförande i Tyresö.
Att det här på sikt kostar Tyresö mer än om man hade byggt och ägt i egen regi, håller inte Fredrik Savestål med om.
– Man kan inte bara titta på investeringskostnaden. Det kostar att driva en anläggning. I dag betalar vi 14 miljoner om året i hyra och det är ungefär vad vi betalade för att driva den gamla anläggningen, säger han.
LångsiktighetFör Medley är fördelen att ägandet är mera långsiktigt. Man kan investera för framtiden och utforma anläggningen på ett effektivt sätt, enligt Cai Perrin.
– Avtalet med exempelvis Linköping tar slut nästa år och då kommer det kanske en ny aktör.
Att privatägt automatiskt betyder höga priser, håller inte Cai Perrin med om.
– Vi vill ju att folk ska komma och bada och motionera och då kan vi inte ha för höga priser.
I Linköping har idén fått ett ljumt mottagande.
Enligt Christian Gustavsson finns flera skäl till det. Ett är pengar. Linköping har god ekonomi och kan låna billigare än vad Medley kan göra. Betalar Medley hög ränta för sina lån påverkar det den årliga hyreskostnaden för Linköping, resonerar han.
Linköping kanEtt annat skäl är kunskap och erfarenhet.
– Det har vi och vi tror att vi gör det här både bättre och billigare på egen hand.
Moderaterna brukar annars inte ha något emot att sälja ut kommunal verksamhet, vilken är skillnaden?
– Visst, men då ska det också vara så att det görs bättre eller lika bra av någon annan. Vår bedömning är att så inte är fallet här.