– Så får polisen rycka ut och vi kommer också att få reda på att det varit spring på skoltaken, så att vi kan sätta in kommunala insatser för att försöka förebygga, säger Anders Fernemark, säkerhetschef i Linköpings kommun.
I Linköping har skolorna, kommunen, fastighetsägaren Lejonfastigheter och polisen de senaste veckorna noterat att barn och tonåringar klättrar upp på skolors tak. ”Det är fortsatt problem med ungdomar som springer på skoltak runt om i kommunen” skriver samverkansgruppen mot brott i sin senaste veckorapport.
Nu stundar sommarlov och skolorna kommer att stå obevakade stora delar av dygnet. Väktare som kommunen hyr in har som uppdrag att bevaka skolbyggnader – men förmår förstås inte täcka alla skolor vid alla tider.
I maj i år ramlade en 10-årig flicka i skånska Svedala ned från ett skoltak efter att hon och flera andra barn klättrat omkring däruppe. Flickan skadades mycket allvarligt och hon dog strax efter.
I Linköping har klättring har skett på bland annat Slestadskolan i Lambohov, Björnkärrsskolan i Ryd, Ulleviskolan i Skäggetorp och flera skolor i Berga.
Många skolor, särskilt för lägre årskurser, är äldre byggnader med platta tak som kan verka inbjudande. Kommunens säkerhetschef Anders Fernemark säger att man försöker försvåra eller förhindra att det går att klättra upp på taken, men att det inte är helt enkelt.
– Det här är farligt. Om någon också nyttjar alkohol eller narkotika och då har en sämre kroppskontroll och är på taken så kan det gå illa, säger Anders Fernemark.
Carolina Kastegård, rektor på Slestadskolan i Lambohov, säger att skolan tillsammans med fastighetsägaren Lejonfastigheter försöker försvåra eller göra det omöjligt att ta sig upp på taken.
– När det är bättre väder och ljusare kvällar är det också fler ungdomar som rör sig ute i områdena och då verkar det här öka, säger hon.
Fredrik Eckerud är biträdande rektor på Slestadskolan och skolans representant i Lambohovs trygghetsråd. Han är ibland ute och patrullerar tillsammans med trygghetsrådets andra representanter från polisen, kommunen och politiken.
– Vi har märkt en ökad rörelse på kvällar och helger i Lambohov. Då är det många ungdomar som är ute. Vi önskar att flera vuxna också är ute på helger och kvällar när ungdomarna rör på sig och när det egentligen händer saker, säger Fredrik Eckerud.
Anne-Charlotte Jakobsson är rektor på Björnkärrsskolan. Hon säger att klättringar inte sker ofta, och när det händer så är det på kvällar och helger. Ibland ringer grannar till skolan för att berätta att de har sett barn på skolans tak utanför skoltid.
– Det är viktigt att få höra. Vid ett tillfälle fick vi också höra att en av våra elever varit delaktig och då kontaktade vi förstås vårdnadshavare, säger Anne-Charlotte Jakobsson.
Pernilla Cederteg, säkerhetssamordnare för tekniska frågor på det kommunala fastighetsbolaget Lejonfastigheter, nämner flera åtgärder som pågår för att motverka takklättringarna. Förutom väktare som ronderar vid skolorna, och ibland stannar länge, kan kameror på taken och ”ljudskrämmor” användas. Skrämmorna sänder ut högfrekvent ljud som bara yngre människor uppfattar och som upplevs så obehagligt att man inte vill vistas på platsen.
– Vi säkrar också utemöbler så att de sitter fast och inte kan flyttas för att använda som hjälp att klättra upp, säger hon.