Professorn misstänktes för oredlighet i forskning sedan hon bland annat stått som medförfattare till en studie där syntetiska hornhinnor från LiU – ämnade för djurförsök – opererades in på patienter i Ukraina. Forskaren hävdar att hon inte känt till operationerna förrän i efterhand, men valde ändå att stå som medförfattare.
Linköpings universitet sammankallade en extern granskningsgrupp som slog fast att det fanns flera tveksamheter, bland annat medförfattarskapet. LiU kallade det för "oredligt förfarande" och kritiserade sin egen forskare. Men beslut om arbetsrättsliga åtgärder – såsom uppsägning, förflyttning eller löneavdrag – har ännu inte fattats. Detta trots att det har gått nära ett år sedan man formulerade kritiken.
Professorn har svarat med att överklaga hela processen, bland annat i Förvaltningsdomstolen. Och universitetet har i sin tur begärt ett yttrande från Centrala etikprövningsnämndens (CEPN) expertgrupp.
– Vi vill avvakta tills det yttrandet kommer, säger Johan D Söderholm, dekanus vid medicinska fakulteten vid LiU.
Ärendet har utretts sedan i somras. Expertgruppen kommer dock att bereda ärendet på nytt på fredag, 20 januari.
– Vi har kommit ganska långt i beredningen. Ärendet har varit uppe vid våra regelbundna sammanträden, flera gånger. Men nu tror jag att vi kan komma med ett yttrande, säger Jörgen Svidén, kanslichef på CEPN.
Forskaren anser att anklagelserna är felaktiga och säger till oss att det finns andra universitet som är intresserade av forskningen. Enligt våra uppgifter har forskarens verksamhet på LiU varit mycket begränsad sedan tidigt i höstas.