Förra våren skrev studenterna Sara Lundgren och Tove Lundkvist sin magisteruppsats på internationella civilekonomprogrammet vid Linköping universitet. Under måndagen fick de ta emot Projektakademins pris för bästa uppsats – och en vinstsumma på 10 000 kronor.
– Det är såklart en stor ära. De är ju verkligen experter så det är kul att de har uppmärksammat vår uppsats, säger Tove Lundkvist.
I uppsatsen har de undersökt hur storbanker och nischbanker arbetar vid överlämningar av olika projekt.
Uppsatsen diskuterar också den agila projektmodellen inom banker. Det kan till exempel handla om en banks öppenhet för förändringar i olika projekt - och förmågan att inte bara arbeta utifrån en förutbestämd plan.
– Agilt innebär också att man arbetar fort och i korta cyklar och att man också levererar fort och hela tiden utvecklar projekt.
– I tidigare teorier finns det något som heter överlämning av slutgiltigt resultat och det är en aktivitet man ska göra. Men i vår studie kunde vi se att det inte görs hos bankerna vi studerade. När man hela tiden levererar i små mängder försvinner den tydliga slutliga överlämning som man tidigare pratat om. Det finns helt enkelt inte en tydlig tidpunkt för när projektet är klart.
Hur kan det här i sin tur påverka bankerna?
– Det finns många delar, men det kan innebära att anställda mentalt aldrig känner att någonting blir avslutat. Man riskerar att glömma bort att mäta effekten av det man utvecklar och om man inte mäter effektiviteten kan projekt fortsätta i all evighet.