David är en begåvad och talangfull liten tvååring. Trots sin ringa ålder pratar han både svenska och engelska. På kort tid har han även gjort sig hemmastadd i köket. Fredrik Löfgren, student vid Linköpings universitet, är en av hans fyra läromästare.
– David blir så smart som vi gör honom. Han har ett extremt bra minne och vinner alltid i memory. Men motoriken är inte den bästa, han har bara tre fingrar på varje hand.
Världens första tävling för matlagningsrobotar arrangerades nyligen i Spanien. David mötte kulinariska robotar från bland annat Mexico, Colombia och Spanien.
Deltagarna tävlade i tre delmoment.
Hitta spisen och stänga av den påslagna plattan. Kolla igenom köksskåpen och göra en inköpslista. Till sist det svåra slutprovet, laga till en tomatsoppa.
Roboten ska hitta tomaten, ta upp den och lägga den i kastrullen. Kanske inte Mannerström-klass, men tillräckligt klurigt för David och hans konkurrenter.
Linköpingslaget jobbade dygnet runt med programmeringen dagarna innan tävling.
– Han ska kunna läsa av mönster, färger, veta var han befinner sig och röra sig rätt .
Det blev en jämn tävling som ledde till skiljeomgång.
Ingen robot klarade av att laga tomatsoppa, men David var närmast. Och han var den ende som fixade momentet på träning mellan tävlingsförsöken.
– Vet inte varför det blev så, han kanske var nervös eller bara en trotsig tvååring, säger Fredrik.
Det blev en seger trots allt.
Matlagningsroboten är ett litet fritidsprojekt för studenterna. Men Fredrik brinner för robotiken och vill skaffa sig spetskompetens. Det behövs i Sverige, menar han.
– Annars blir vi helt omsprungna av Asien och har nästan ingen industri kvar.
Han tror att robotar kommer ta över allt fler sysslor framöver, även inom exempelvis tjänstesektorn och äldreomsorgen.
Betydligt mer avancerade robotar än David kommer att kunna laga mat och göra monotona arbeten som att diska och städa.
– Vårdpersonalen får mer tid att umgås med de äldre och ta dem på promenader.
Fredrik vet inte hur lång tid det kan ta att nå dit, men teknikens framfart går ofta snabbare än vi anar.
Vem på 70-talet trodde att dåtidens stora datorer snart skulle bli behändiga persondatorer i hemmen? Och vem på tidigt 90-tal trodde att man snart hade datorn i fickan?