AI-visionären från Linköping är död

Den mångårige Liu-professorn Erik Sandewall har gått bort. Han forskade mycket inom AI-fältet, och förutsåg delar av den utveckling vi ser idag.

Erik Sandewall kom till Liu år 1975, där han blev Sveriges första professor i datalogi.

Erik Sandewall kom till Liu år 1975, där han blev Sveriges första professor i datalogi.

Foto: Magnus Johansson/Liu

Linköping2024-04-08 20:48

Nyheten i korthet

  • Liu-professorn och AI-visionären Erik Sandewall har gått bort. Han var den första professorn i datalogi i Sverige och var med och grundade Institutionen för datavetenskap vid Linköpings universitet.
  • Redan på 60-talet förutsåg Erik Sandewall utvecklingen inom artificiell intelligens (AI) som vi ser idag, bland annat chatbottar som ChatGPT.
  • Sandewall tilldelades under sitt liv flera utmärkelser, inklusive titeln riddare av franska Hederslegionen.

Erik Sandewall blev professor i datalogi år 1975 vid Linköpings universitet. Han var den första i Sverige med den titeln, och hade dessförinnan studerat i hemstaden Uppsala, Stanford, och vid MIT. Han var med och grundade Institutionen för datavetenskap (IDA) vid Liu och bidrog även till att universitetet fick ett datateknikprogram, som blev landets första.

– Han var verkligen en stor visionär, säger Henrik Eriksson, prefekt vid IDA.

I sin forskning fokuserade Erik Sandewall mycket på AI, artificiell intelligens. Redan som 23-åring hade han bilden klar för sig hur han trodde att datamaskinerna kunde utvecklas i framtiden.

– Det finns en artikel i Aftonbladet från 1969 där han i princip la ut riktlinjerna för AI som nu, 55 år senare, mer eller mindre har förverkligats, säger Henrik Eriksson och citerar ur artikeln:

– "Datamaskinerna blir allt klyftigare, eller kanske rättare sagt användningen av dem". Och sen anger han ett slags chattdialog som liknar vad vi ser idag i ChatGPT och liknande.

Henrik Eriksson beskriver sin gamla kollega som intresserad av många olika frågor.

– Han var nyfiken, hade väldigt mycket fantasi och kunde föreställa sig olika scenarion. Så det är egentligen det som är en av hans storheter. Han var inte forskaren som satt och gjorde väldigt mycket detaljer, utan han kunde se de stora dragen och ha visionerna.

Även gamla vännen Anders Haraldsson beskriver Erik Sandewall som en person med visioner. De båda stötte på varandra första gången i slutet av 60-talet när de studerade ihop.

– Det är ju mycket minnen som dras upp, säger han om vännens bortgång.

Hur var han som person?

– Han var ju en otrolig arbetsmyra. Han har jobbat kopiöst mycket och har gått sin riktning, och inte alltid den konventionella riktningen som har varit. Vi startade ju med begrepp som AI redan i slutet på 60-talet, och han var med och skapade egna modeller.

Att skiljas från en vän efter så många år är tufft, berättar Anders Haraldsson.

– Det är mycket tungt. Men det är fortfarande många positiva minnen av både den personliga vänskapen och av vad hans professionella verksamhet har givit nu i efterhand.

Erik Sandewall tilldelades under sin livstid flera utmärkelser och priser, och fick även titeln riddare av franska Hederslegionen. Han blev 78 år gammal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!