BRÅ-rapporten
Forskare bakom den uppmärksammade studien "Går det att lita på Brå" riktar hård kritik mot hur Linköpings universitet behandlat dem.
Det hela började med en begäran om allmän handling, som universitetet är skyldiga att besvara skyndsamt.
– Offentlighetsprincipen innebär att allmänheten, media och andra forskare ska kunna ta del av det som görs på en statlig myndighet. Våra tjänstepersoner gjorde det de skulle, säger Kent Waltersson.
Förfrågan innebar en hög arbetsbelastning för forskarna, som själva menar att universitetet tog tillfället i akt att trakassera dem med syftet att få dem att självmant säga upp sig.
– Påståendet att vi systematiskt skulle försök tvinga bort dem från universitetet är helt grundlöst.
Fackförbundet Saco-S flaggade för forskarnas bristande arbetsmiljö och Academic rights watch kallar situationen för "administrativ misshandel". Finns det skäl för rättsenheten att vara självkritiska?
– Jag tycker att våra tjänstepersoner gjorde sitt jobb – och att de gjorde det bra. Deras arbete är att behandla alla lika. Det är olyckligt och tråkigt om de här forskarna menar att de lidit skada. Men vi hade haft ett större problem om vi hade tjänstepersoner som bortsett från grundlagen.
Forskarna ombads att under några få dagar gå igenom tusentals mejl och ange rätt paragraf i offentlighets- och sekretesslagen för varje mejl.
Universitetet och forskarna har vitt skilda uppfattningar kring huruvida forskarna fick stöd och hjälp i arbetet.
–Jag känner inte igen den verklighetsbeskrivningen. Alla medarbetare som ställs inför begäran om utlämnande erbjuds omfattande stöd. En forskare som önskar kan till och med överlåta hela prövningen till myndigheten.
Enligt forskaren Ossian Grahn har en tjänsteman på universitetet med insyn i centrala frågor sagt att Liu:s agerande berodde på påtryckningar från justitiedepartementet – som ville att den kritiska Brå-rapporten skulle dras tillbaka.
– Nej, justitiedepartementet har inte hört av sig till ledningen med några sådana påtryckningar. Det vore ju rent förfärligt om vi hade ett samhälle där justitiedepartementet hör av sig till ett lärosäte för att vi ska dra tillbaka en forskningsrapport. Det är helt grundlöst, säger Waltersson.
Vi har varit i kontakt med justitiedepartementet som inte känner till anklagelsen.
– Det är allvarliga anklagelser som vi tillbakavisar. Vi kan inte kommentera ett påstående där vi inte har några fakta. Regeringskansliet följer tydliga lagar och regler i sin styrning av myndigheterna, säger Adriana Haxhimustafa, pressekreterare hos justitieminister Morgan Johansson (S).
Liu utreder just nu om studien om Brå följt god forskningssed. Utredningen kritiseras av såväl forskarna, Academic rights watch och fackförbundet Akavia som menar att universitetet inte har rättslig grund att genomföra utredningen eftersom Kammarrätten fastställt att Holgersson utfört forskningen utanför sin anställning vid Liu.
– Det har varit en mejlväxling mellan Akavia och kommittén. Vi får se vad de kommer fram till, säger Waltersson.
Ulf Nilsson är ordförande för kommittén. Han vill inte ställa upp på någon intervju utan hänvisar i ett mejl till högskolelagen- och förordningen.
"Universitetet har således inte bara en rättslig grund, utan även en rättslig skyldighet att utreda de aktuella omständigheterna", skriver Nilsson.