LiU missade signaler om professorn

Redan för tre år sedan fick Linköpings universitet signaler om problemen med den utpekade professorn. Förra sommaren polisanmäldes han men lyckades ändå behålla jobbet.

LINKÖPING2015-10-24 10:00

Första gången LiU samtalade med professorn om sexanklagelserna var den 26 augusti i år. ”Under inga omständigheter kan universitetet anses ha haft tillräcklig kännedom om situationen före samtalet”, skriver universitetsledningen i sin egen utredning.

Men redan för tre år sedan sökte en av de drabbade studenterna upp en annan professor på samma institution och bad att få byta labbgrupp. ”Vi träffades och jag berättade att jag hade problem med NN”, skriver studenten i sin anmälan. Kvinnan berättade aldrig några detaljer om övergreppet, men tilläts byta grupp.

Christina Helmér är chefsjurist på universitetet.

Borde ni ha agerat tidigare?

– Det var en enkel förfrågan om vilka möjligheter det fanns att byta labb eftersom NN som hon själv uttryckte det ”hade kommunikationsproblem” med professorn ifråga, säger hon i ett mejl.

Hon fortsätter:

– Jag ser inte att det fanns någon information i det läget som skulle aktualisera LiUs utredningsskyldighet. Inte heller har någon sådan uppfattning framkommit från berörd anmälare.

När Corren kontaktar den drabbade kvinnan vill hon inte kommentera det inträffade ytterligare, men i ett mejl säger hon:

– Jag känner mig lättad att det är över. Nu vill jag bara glömma bort allt det här.

Dessutom polisanmäldes professorn av den student som ofredades i mannens hem förra sommaren. En förundersökning om sexuellt utnyttjande inleddes, men åklagaren lade ner ärendet när uppsåt inte gick att bevisa. Trots att professorn erkänt större delen av omständigheterna i just det fallet, visar universitetets utredning.

Enligt chefsjuristen kom den nedlagda polisutredningen till universitets kännedom först i juni i år. Däremot har inte Linköpings universitet anmält de sexuella trakasserierna till polisen, trots att man själva konstaterar att professorn bryter mot diskrimineringslagen.

– Utredningen är en arbetsrättslig utredning och inte en straffrättslig sådan. Jag har bedömt att det inte föreligger någon skyldighet för LiU att åtalsanmäla, säger Christina Helmér.

Inte heller är professorn avstängd från sin tjänst.

– En eventuell avstängning är en mycket restriktiv åtgärd som kräver att särskilda skäl enligt lag föreligger. Jag kan inte uttala mig mer ingående i detta enskilda fall, mer än konstatera att en sådan bedömning görs.

Innebär det att han jobbar just nu?

– Jag kan inte kommentera de praktiska arrangemangen kring den enskilde personens arbetssituation för tillfället, då detta är en sak mellan honom och hans arbetsgivare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!