Upprinnelsen är att fester som traditionellt arrangerats av några av sektionsföreningarna har fått skarp kritik i flera omgångar. Festerna har kritiserats för så kallade "strippgyckel" och marknadsföring med sexistiska inslag, i form av korta filmer på nätet.
Hur gick mötet?– Bra. För det första vill jag understryka att de här festerna bara är en bråkdel av sektionernas arbete under terminerna. Många vet inte ens att fester med sådana teman pågår. Inför mötet hade jag begärt fram ett underlag med en sammanställning av sektionernas olika aktiviteter. Det är allt från välgörenhet till idrottstävlingar. De gör ett helt fantastiskt jobb som bidrar till det studentliv som vi är rikskända för, säger Roger Klinth.
Läs mer:Studenternas strippfilm stoppades av LiU
Han mötte studenterna tillsammans med dekan Ulf Nilsson vid tekniska högskolan och prodekanus vid medicinska fakulteten, Margareta Bachrach-Lindström. Med som åhörare på plats fanns också ordförandena i studentkårerna, Lintek, Stuff och Consensus.
Vilka reaktioner mötte ni?– Det kanske fanns en nervositet hos studenterna. Vi var noga med att vi inte vill slå dem på fingrarna. Det är deras egen verksamhet, men vi har ett gemensamt intresse av den, säger Roger Klinth.
Hur menar du?– Vi klargjorde tydligt vikten av LiU:s renommé och utbildningarnas värde. Det finns inga tysta, hemliga zoner där man kan göra vad som helst. Vi har omvärldens blickar mot oss. LiU-ledningen tycker att det här är kontroversiellt, framtida arbetsgivare tycker att det är kontroversiellt. Och många studenter gör det också. Därför har vi ett starkt gemensamt intresse, svarar Roger Klinth.
– Vi underströk också hur viktigt det är att redan under utbildningstiden etablera en god yrkesetik på en framtida arbetsplats.
Läs mer:De tar kritiken mot "strippgyckel" på allvar
Mötet bestod även av en workshop med samtal i grupper utifrån olika frågor om hur studentföreningarna kan ha en inkluderande kultur och samtidigt behålla det studentikosa klimatet.
Efteråt noterar Roger Klinth flera saker. Bland annat att studentföreningarna redan har jobbat mycket med interna diskussioner om festernas utformning. Men också att de länge har efterfrågat en bättre kontakt med universitetsledningen.
– Det här mötet är extremt ovanligt, att ledningen träffar studenterna på sektionssnivå på det här organiserade sättet och diskuterar verksamhet tillsammans. Jag tror att det är bra. Det
har funnits ett glapp mellan oss. Därför har vi bestämt att vi ska ha liknande möten i framtiden. Det kanske behövs ett per termin.
Måns Lindqvist är ordförande i Elin, en av de större studentföreningarna. Han är nöjd med tisdagens möte.
– Vi tar det här på stort allvar och vi välkomnar en bättre kontakt med universitetet. Det här har väckt mycket diskussion och vi ser därför över hela verksamheten. Alla våra medlemmar ska känna sig inkluderade. Vi kommer också givetvis att lyssna på våra medlemmars vilja. Det är för dem för bedriver vårt arbete, säger Måns Lindqvist.
På Chalmers tekniska högskola i Göteborg planerar man för att anställa en specialist på kulturförändring.
Behöver LiU en sådan tjänst?– Vi behöver en långsiktig dialog långt ut i organisationen, med studenterna. Vi har redan studentkoordinatorer som kan utföra ett sådant arbete, svarar Roger Klinth.