– Det är stor skillnad mot tidigare datortomografer. Man kan jämföra det med när den första färg-tv:n kom. Det blir bättre bild och så får man ut mer information. Undersökning av cancer, hjärta och lungor, där det behöver vara hög detaljnivå och undersökning av barn, där det behöver vara låg stråldos, är viktiga användningsområden, säger Lars Karlsson, nordisk chef för bilddiagnostik på Siemens Healthineers.
Det var på måndagen som världens första CE-märkta datortomograf med fotonräknare presenterades av Linköpings universitet. Den är tillverkad av tyska Siemens Healthineers och är den första i sitt slag som får användas på riktiga patienter.
– Region Östergötland och Linköpings universitet har tillsammans beställt den. Det handlar om att utveckla de styrkeområden där vi är världsledande. På sikt innebär det kortare behandlingstider, säger Per-Olof Brehmer, vice rektor med ansvar för forskning vid Linköpings universitet.
Den nya datortomografen ägs av LiU och kommer även fortsättningsvis att ingå i universitetets forskningsverksamhet, men Region Östergötland har avtal om nyttjanderätt för att kunna använda den till sina patienter.
– Den har mycket högre upplösning och strålningen är mycket lägre, eftersom detektorn som mäter strålningen är mycket effektivare, säger Anders Persson, professor i medicinsk bildvetenskap och föreståndare för Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering (CMIV)
I 15 år har forskning pågått för att ta fram den nya tekniken och förra året placerades en av världens totalt tre prototyper på CMIV vid Linköpings universitet, där CMIV deltog i att utveckla den. Den färdiga datortomografen kom till LiU under stort hemlighetsmakeri i augusti i år, men det är först nu som det har tillkännagivits.
– Intresset är enormt, både i Sverige och internationellt, säger Sara Norborg, kommunikationschef Siemens Healthineers.
En datortomograf används för att ta bilder av kroppens organ med hjälp av fotonstrålning. Den nya tekniken gör bilderna mer högupplösta. Genom att avläsa ljusstrålarna – fotonerna – separat och mer effektivt, istället för som tidigare när de avlästes som en helhet, så får man ut mer information och strålningsdosen blir lägre.
– Med den här nya tekniken kan man avbilda kroppen på ett mycket bättre sätt och vävnadsbestämma mycket bättre, säger professor Anders Persson.
Med hjälp av den nya diagnostiken ska patienterna slippa onödiga ingrepp. Tydligare bilder från datortomografin ska göra att det lättare går att identifiera vilka patienter som behöver behandlas och vilka som i nuläget inte behöver någon omedelbar behandling.
– På så vis blir vården även mycket billigare, säger professor Anders Persson.
Med hjälp av datorsimulering och artificiell intelligens (AI) kan man dessutom räkna ut flödet genom hjärtat. Det är exempelvis användbart när hjärtklaffar ska sättas in och för att individanpassa behandling.
– Nu kan vi se alla strukturer, som klaffar och hjärtväggar, som tidigare varit svåra att se. Då kan vi beräkna hur blodet flödar genom hjärtat och simulera blodflödet digitalt. På så vis kan vi också se var det samlas blod som riskerar att bilda blodproppar, och räkna ut vilka som riskerar att drabbas, säger Tino Ebbers, professor i fysiologisk mätteknik vid Linköpings universitet.