LiU-forskare sluter upp kring attackerad kollega

42 svenska forskare och läkare varnar för att pandemin piskat upp hätska debattstämningar och kräver stopp för personangrepp och spridning av konpirationsteorier.

Nio forskare och läkare knutna till Linköpings universitet har, tillsammans med 33 kolleger runt om i landet, författat ett upprop mot personangrepp i sociala medier och spridning av konspirationsteorier i det fördolda.

Nio forskare och läkare knutna till Linköpings universitet har, tillsammans med 33 kolleger runt om i landet, författat ett upprop mot personangrepp i sociala medier och spridning av konspirationsteorier i det fördolda.

Foto: Mikael Svensson

Linköping2021-02-16 10:30

"Det är oacceptabelt när forskare ägnar sig åt personangrepp på sociala medier", skriver 42 forskare och läkare, 9 av dem knutna till Linköpings universitet, på DN debatt i helgen.

Tomas Faresjö, professor i samhällsmedicin vid Linköpings universitet, är en av dem som skrivit under.

– Det här har aktualiserats av att en av våra kolleger, Jonas F Ludvigsson, blivit hårt utsatt. Vi var många som tyckte att det var väldigt osakligt, oseriöst och främmande i vår värld. Han har hotats och tvingats sluta med sin forskning för att han inte orkar längre. Det är en fruktansvärt skrämmande utveckling när den fria forskningen hotas.

Barnläkare Ludvigsson, alumn vid LiU, utsattes för påhopp och hot sedan han i New England Journal of Medicine, utifrån registerdata, visat på att få lärare och barn i svenska grundskolan blivit svårt sjuka i covid-19 under våren trots öppna skolor.

Faresjö och hans forskarkolleger anser att debattklimatet förråats och att corona-pandemin satt normala mekanismer och regler för kommunikation ur spel. "Hätska stämningar piskas upp, hat och hot sprids i sociala medier och tar sig allt grövre uttryck."

– Så är det. Och internationellt har vi också trenderna i USA med allt som händer kring president Trump och att man inte längre litar på forskare. Det är illavarslande tendenser.

Vad kan konsekvenserna bli om utvecklingen fortsätter?

– Jag hoppas det inte påverkar forskningen. Men det kan leda till att man tvekar att publicera saker som är brännande och inte vågar publicera sådant man vet kan ifrågasättas och väcka rabalder. Så kan vi inte ha det. Vi måste ha en fri forskning som även kan visa på sådant som kan uppfattas som obekvämt, säger Faresjö.

Uppropet avslutas med krav på att läkare och forskare träder fram öppet och framför sina argument. "Vi motsätter oss bestämt att fake news och konspirationsteorier sprids i det fördolda."

Undertecknarna uttalar även stöd till journalisters arbete med att ­avslöja hur dolda Facebook-grupper och ”trollfabriker” försöker skapa konflikter och underminera vetenskap.

För att få bukt på personangreppen i sociala medier uppmanas lärosäten, akademier och institutioner att se över sina etiska riktlinjer. 

Slutligen manas till kraftsamling mot antidemokratiska rörelser. ""Masshysteri och demagogi kan, som historien visar, få katastrofala följder", skriver de.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!