LiU-forskare ska beräkna säkrare plan

Industrins datoriserade flygplans-konstruktioner är inte tillräckligt säkra.

LINKÖPING2013-04-26 09:45

Ett forskningsprojekt i EU:s regi ska minska osäkerheten, skapa större möjligheter för mer robusta och säkrare simuleringar och modeller vid konstruktionen av nya flygplan.

Osäkerhet

Jan Nordström är professor i beräkningsmatematik på Linköpings universitet, som är den enda svenska institutionen i det internationella projektet. I en kommentar på universitetets hemsida hävdar han:

– Att man ser systematiskt på osäkerhet och att man bygger in den här typen av systematiskt tänkande i design- och konstruktionsprocessen är en relativt ny företeelse.

Av den treåriga budgetens cirka 53 miljoner kronor disponerar Nordström och hans medarbetare Markus Wahlsten cirka 2,3 miljoner.

Misstagen

– Vi ska titta närmare på det ursprungliga problemet. Jag tror att det går att formulera om den matematiska frågeställningen och förbättra metoden att införa osäkerhet i indata.

Med virtuella prototyper vinner tillverkarna tid och pengar när de utvecklar ny teknik.

Innan teknikerna tar fram den första prototypen får de forskarhjälp från de tio deltagande länderna för att undvika dyra och farliga misstag. Förutsättningen är korrekta och tillförlitliga modeller som ringar in känsliga områden och raderar osäkerheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om