– Det var helt under kontroll. Vi gjorde ett överbelastningstest, ungefär som de nätattacker man i bland kan se rapporter om. Det gjorde att sajten låg nere en stund. Men vi behövde bara stoppa en process och sedan starta den igen, säger Jörgen Nybrolin, teknisk projektledare.
Testet genomfördes i samband med arbetet med LiU:s nya webbsajt som snart ska lanseras.
– Går allt som det ska lanseras den under onsdagen. En betaversion har legat ute ett tag. Internt har många velat växla över för länge sedan. Men vi har haft en del utveckling kvar. Det finns en väldigt stor längtan efter att komma ut med sajten nu, säger Mariethe Larsson, kommunikationsdirektör vid Linköpings universitet.
Arbetet med den nya sajten har inte varit helt okomplicerat. Det är många anställda och studenter samt externa aktörer som använder sajten dagligen.
– Det har hänt mycket sedan vi byggde upp sajtens grund för tjugo år sedan. Vi var tvungna att börja om helt. Till exempel hittade vi ungefär tre miljoner sidor kopplade till sajten. Vi har också andra system att ta hänsyn till.
Det har krävt ett stort förankringsarbete på alla fakulteter, institutioner och inom förvaltningen. Det är mycket att ta hänsyn till som att koppla till andra system. Inte minst vår utbildningsdatabas så att blivande studenter kan hitta rätt utbildning och rätt kursplaner.
Syftet har varit att bygga en extern webb för besökarna, och i nästa steg en intern för anställda och studenter.
– Vi har utgått från besökarna och analyserat vad de vill veta. Vi har satsat väldigt mycket på sökdriv, unga människor vill söka direkt. Man går inte in i sajtkartan och söker sig fram. Nu är tanken att man ska kunna använda sökrutan till väldigt mycket, säger Mariethe Larsson.
Sajten kommer också att vara responsiv, det vill säga fungera på plattformar som mobiler och paddor. Även innehållet förändras. Det ska vara mer målgruppsanpassat i kommunikationen mellan allmänhet och universitetet och forskare emellan. En uppfräschning av utformningen gjordes för några år sedan då Linköpings universitet bytte logotyp. Nu har förstasidan fått en lite modernare frisyr igen.
– Vi har skalat bort mycket av det som vi har tyckt att det sett plottrigt ut. I våra analyser har det visat sig att många tycker att det har varit svårt att hitta på sajten.
Arbetet har pågått sedan 2013. Kostnaderna för utvecklingsarbetet beräknas till sju miljoner kronor och personalkostnaderna till tio-tolv miljoner kronor. Bland annat har man haft fyra delprojektledare anställda under två års tid.