I vanliga fall förväntas patienten klara sig själv efter avslutad smärtrehabilitering, men nu lanseras en app som ska vara ett fortsatt stöd för patienterna även efter att den vanliga vården avslutats. Appen heter Sweppe och har utvecklats på Linköpings universitet för att hjälpa patienter att komma tillbaka till arbetslivet trots långvarig smärta.
– Patienten är annars ganska utsatt, då det bara finns stötvisa insatser efter rehabiliteringen och mycket ansvar har lagts på individen själv, säger Mathilda Björk, professor i arbetsterapi, som varit med och utvecklat appen.
I appen kan patienten varje dag fylla i hur de känner sig i kroppen, exempelvis om de känner trötthet, stress eller smärta, som en dagbok. Andra viktiga funktioner i appen är att patienten kan sätta upp mål, beskriva sina tänkta strategier för att nå dit och vilken hjälp patienten vill ha av sin arbetsgivare. För det är ytterligare en del av appens funktion, att patienten kan välja att dela viss information med sin arbetsgivare. På så vis kan patienten ta hjälp av vårdens kunskaper i samtalet med arbetsgivaren.
Appen innehåller också ett bibliotek av information, som övningar för att slappna av och en funktion där patienten kan skicka sin fråga till en coach, där det är forskargruppen som svarar.
– Det ska kännas som att man har med sig en kompis i fickan. Ledordet är hållbarhet, att planen ska hålla över tid, säger Mathilda Björk.
Trots avslutad rehabilitering, tvingas många patienter att vara sjukskrivna i perioder. Det vill man nu ändra på.
– Det är ju en stor samhällskostnad med alla sjukskrivningar.
– Vi planerar nu för att anpassa och använda appen för personer med långtidscovid och deras arbetsgivare. Appen är i första hand ett redskap för patienten, men genom anonym användardata från appen skulle vi också kunna lära oss mycket om patienternas symptombild.
Den första delen i pilotstudien som pågår nu är att 20 utvalda personer och deras arbetsgivare får testa appen under tre månader. Sedan, i höst, utvärderas insatsen och en större studie görs på en större slumpmässigt utvalt grupp under ett år. Appen är utvecklad genom ett samarbete mellan Linköpings universitet, Region Östergötland, Reumatikerförbundet, Högskolan i Dalarna och Karolinska Institutet. Studien är finansierad av FORTE och pågår till 2023.